Positieve CHMP opinie voor vijfde indicatie pembrolizumab

MSD heeft van CHMP, het beoordelingscomité van de EMA, een positieve opinie ontvangen voor pembrolizumab als monotherapie voor de behandeling van lokaal gevorderd of gemetastaseerd urotheelcarcinoom (uitgezaaide blaaskanker).

Dit maakte MSD vrijdag bekend. Het middel is geïndiceerd voor volwassenen die platinum-bevattende chemotherapie ontvingen, en voor volwassenen die niet in aanmerking komen voor cisplatinum-bevattende chemotherapie.

Vijfde indicatie
‘Bij goedkeuring van de Europese Commissie komt pembrolizumab beschikbaar voor een vijfde indicatie in Nederland. Eerder werden de indicaties voor patiënten met bepaalde vormen van melanoom, longkanker en hodgkinlymfoom al goedgekeurd,’ zegt Kaja Natland, managing director van MSD. Pembrolizumab is ontdekt en wordt geproduceerd in Oss. Daar is het ook deels ontwikkeld.

Overleving
Bij ruim 90 % van de patiënten ontstaat blaaskanker vanuit het slijmvliesweefsel van de blaaswand. Er is sprake van een gevorderde of gemetastaseerde aandoening als de tumor door de blaas heen gegroeid is tot in de bekken- of buikwand, of als de tumor nog verder gelegen organen heeft bereikt. Roken is de belangrijkste risicofactor voor het ontstaan van blaaskanker. In Nederland is vijf jaar na het stellen van de diagnose 53 % van de patiënten met deze vorm van kanker nog in leven.

Volledig bericht MSD