‘Hopelijk wordt borstkanker chronische ziekte’

Sinds 1 augustus zit een nieuw medicijn voor borstkanker in het basispakket: Palbociclib. En dat is goed nieuws voor vrouwen met uitgezaaide borstkanker, aldus BNR.

Oncoloog Jacqueline Stouthard van het Nederlands Kanker Instituut is er heel blij mee. “Dit middel laat goede resultaten zien bij het meest voorkomende type uitgezaaide borstkanker, dus heel veel vrouwen hebben er baat bij.”

Oestrogeenblocker
Dat meest voorkomende type is hormoongevoelig; ongeveer 85 procent van de vrouwen met uitgezaaide borstkanker krijgt deze variant. Daarbij voeden de kankercellen zich met oestrogeen, dus als je die blokkeert kunnen ze niet meer groeien. Dit medicijn versterkt het effect van oestrogeenblockers en helpt als deze hormoongevoelige variant niet meer op die oestrogeenblockers reageert.

Chronische ziekte
Uitgezaaide borstkanker is nog altijd niet te genezen, maar met dit middel kunnen volgens BNR de uitzaaiingen wel voor langere tijd worden stilgezet.  Er komt binnenkort nog een aantal andere medicijnen tegen borstkanker in het basispakket. “Die moeten ertoe bijdragen dat we die ziekte zo lang mogelijk rekken en er hopelijk uiteindelijk een chronische ziekte van maken.”

BNR