‘Medicatieveiligheid kan ook thuis beter’

Waar medicatiegebruik in verpleeghuizen en onder toezicht van thuiszorg de laatste jaren steeds veiliger is geworden, kan er bij thuisgebruik nog het een en ander verbeterd worden. Dat meldt ANBO op basis van eigen onderzoek.

Ruim de helft van de ouderen gebruikt twee tot vijf verschillende medicijnen en een kwart zelfs meer dan vijf. 81 procent van de medicijngebruikers, in totaal bijna 6000 respondenten, heeft één of meerdere chronische aandoeningen.

Periodieke beoordeling
Hoewel de meeste mensen – zo’n 90 procent – de medicatie naar eigen zeggen volgens voorschrift gebruikt, zegt ruim de helft van de respondenten óók dat een periodieke beoordeling goed is om te controleren of er geen vervelende interacties en bijwerkingen zijn, en dus verkeerd gebruik tegen kan gaan. Daarbij vinden mensen het belangrijk dat er regelmatig controle plaats vindt op medicijngebruik en de noodzaak tot gebruik. Zeker bij chronische medicatie waarbij verschillende artsen zonder dit vaak van elkaar te weten medicijnen voorschrijven, is het essentieel dat er overzicht is, aldus ANBO.

ANBO