Medicijnregistratiebalies Radboudumc bewijzen nut

De medicatieveiligheid in het Radboudumc is toegenomen dankzij de vijf medicijnregistratiebalies die daar sinds drie jaar in gebruik zijn. Dit meldt Zorgvisie.

In het Radboudumc melden patiënten zich eerst bij een aanmeldzuil. Alle nieuwe patiënten worden vervolgens via de zuil doorverwezen naar de medicijnregistratiebalie. Deze balies worden bemand door apothekersassistentes die ervoor zorgen dat specialisten direct beschikken over actuele medicatieoverzichten in het lokale elektronische patiëntendossier.

Met de patiënt
De assistenten lopen samen met de patiënt het medicijnoverzicht na en vullen dit waar nodig aan. Deze informatie wordt klaargezet in het epd. De specialisten kunnen dit vervolgens tijdens het spreekuur direct inzien en bespreken met de patiënt. ‘Patiënten zijn al gewend geraakt aan de balie. Ze komen al spontaan langs wanneer hun medicatie gewijzigd is’, vertelt Cindy Scheers, teamleider Medicatieverificatie van het Radboudumc, tegen Zorgvisie.

Alert
Bij elk eerste polikliniekbezoek wordt een medicatieoverzicht vanuit het Landelijk Schakelpunt opgevraagd. Dit gebeurt door apothekersassistenten die werken onder mandaat van de ziekenhuisapotheker. ‘Ziekenhuisbreed zien we dat de alertheid op medicatie en de verificatie is toegenomen sinds de introductie van deze balie’, zegt Scheers.

Zorgvisie