Minibrein test medicijnen

Neurologen van Kempenhaeghe gaan onderzoek doen op minibreintjes, gemaakt uit bloedcellen van hun epilepsiepatiënten. Dit schrijft het Brabants Dagblad.

Als het lukt wordt de zoektocht naar medicijnen die aanslaan sneller en minder belastend. Het idee voor dit onderzoek komt van kinderneuroloog Judith Verhoeven en neuroloog Jurgen Schelhaas. Zij weten hoe lastig het is om het juiste medicijn te vinden voor mensen met aangeboren epilepsie. “De kans dat een medicijn aanslaat is de eerste keer ongeveer vijftig procent. Lukt het niet en probeer je een tweede medicijn, dan zakt de slagingskans al gauw naar vijftien procent”, zegt Verhoeven. Bij elke nieuwe poging daalt de slagingskans nog verder.

Het juiste medicijn
Nieuwe medische technologie kan mogelijk helpen om de zoektocht naar het juiste medicijn te versnellen. Bij vijftien patiënten tussen de twee en achttien jaar oud wordt een buisje bloed afgenomen. De bloedcellen worden eerst opgekweekt tot stamcellen waarmee daarna hersencellen worden gemaakt. Een blokje van deze cellen in een petrischaaltje vormt het minibreintje. Schelhaas: “Hoe hersenen reageren op medicijnen kan worden afgeleid van de elektrische activiteit die we meten door middel van elektroden op de bodem van het schaaltje. Dit is vergelijkbaar met wat we doen tijdens een EEG-onderzoek bij mensen.”