2017-09-12 Molecuul

DRUP: kankerbehandeling op basis van DNA

Het is volgens EenVandaag een uniek onderzoek op het gebied van kanker en vindt plaats op Nederlandse bodem: sinds een jaar doen 24 ziekenhuizen in Nederland mee aan het DRUP-onderzoek.

14 sep 2017

DRUP staat voor Drug Rediscovery Protocol. Uitbehandelde kankerpatiënten die eerst weinig tot geen vooruitzichten meer hadden, krijgen medicatie toegediend die eigenlijk bedoeld zijn voor andere soorten kanker. En dat levert iets op. De tussenresultaten zijn namelijk positief: 38% van de eerste groep patiënten reageert goed op de behandeling.

'Baanbrekend en uniek'
Emile Voest is één van de hoofdonderzoekers van de DRUP-studie en is internist-oncoloog bij het Antoni van Leeuwenhoek. Het onderzoek is volgens hem baanbrekend en uniek omdat er nog nooit op zo een grote schaal onderzoek gedaan is op dit gebied. 'Patiënten krijgen geneesmiddelen die zijn uitgevonden voor een ander type kanker, maar door DNA-fouten in hun tumor kunnen de medicijnen dus ook bij hen aanslaan.' Doorgaans is het te duur om te onderzoeken of deze middelen ook effect hebben bij andere kankersoorten, door de samenwerking met ziekenhuizen en farmacie kan dit nu wel.