Nieuwe medicijnen op het Spierziektecongres

Zo'n tweehonderd specialisten en onderzoekers uit Nederland presenteren zaterdag op het Spierziektecongres de nieuwste inzichten aan minstens duizend patiënten, partners en familieleden. Dit melden de regionale dagbladen van het AD.

'Op het gebied van de ziekte myotone dystrofie loopt een grote landelijke registratiestudie', zegt Simone van den Berge, coördinator wetenschappelijk onderzoek van het Prinses Beatrix Spierfonds.

'Het is een zeldzame, erfelijke ziekte waarover we op korte termijn zoveel mogelijk gegevens willen verzamelen, zoals de klachten en het verloop van de ziekte. Ons land telt ongeveer tweeduizend patiënten. Dat is belangrijk om medicijnen te ontwikkelen en testen.'

Voor de spierziekte SMA (spinale musculaire atrofie) is een nieuw medicijn door de Europese autoriteiten goedgekeurd. Er wordt hard gewerkt om het in ons land op de markt te brengen.

Voor mensen met de ziekte HMSN (hereditaire motorische en sensorische neuropathie) bestaat er een nieuwe richtlijn om aan voeten, handen en heupen te worden geopereerd. De onderzoekers vertellen ook over de ontwikkelingen in twee studies naar de behandeling van myasthenia gravis en over een nieuwe pijnbehandeling voor dunnevezelneuropathie.

Spierziektecongres