2017-09-05 Tugce Martagan

Tugce Martagan: ‘Ik geloof dat alles mogelijk is’

Tugce Martagan, universitair docent aan de TU Eindhoven, ontving eind juli een Veni-beurs voor onderzoek naar het proces van weesgeneesmiddelenproductie. Ze pleit voor een beter gebruik van de beschikbare data en de inzet van nieuwe applicaties.

06-09-2017

De behoefte aan weesgeneesmiddelen is groot: In Europa lijden dertig miljoen mensen aan de gevolgen van 7.000 zeldzame ziekten. Helaas is het ontwikkelen van weesgeneesmiddelen een complexe aangelegenheid door het kleine aantal patiënten per ziektebeeld en de bijbehorende grote risico’s in het ontwikkelproces. Hierdoor duurt het vaak lang voordat een nieuw weesgeneesmiddel op de markt komt. ‘De strenge eisen aan medicijnonderzoek maken het ontwikkelen van een effectief weesgeneesmiddel een kostbaar en tijdrovend proces. Miljarden euro’s onderzoekskosten zijn vaak geen uitzondering. Door de complexiteit van de onderliggende technologie is het ook niet eenvoudig om dit proces flink in te korten’, weet Martagan.

Onderzoeksproces versnellen
Hoewel dit geen goed nieuws is voor patiënten met een zeldzame ziekte ziet de TU/e-onderzoeker wel degelijk verbetermogelijkheden. ‘Ik denk dat bedrijven hun onderzoeksproces kunnen versnellen door de inzet van datagedreven beslissingsondersteunende modellen. Door vroeg in het ontwikkelproces alle informatie over het middel en de kosten in kaart te brengen, kunnen bedrijven sneller en beter beslissen of een medicijn al dan niet kansrijk is.’

Nieuwe weesgeneesmiddelen
Samenwerking tussen de overheid en bedrijven is daarbij cruciaal: ‘Ik geloof dat alles mogelijk is als er vanuit een gezamenlijke aanpak wordt gewerkt’, stelt Martagan. ‘Geneesmiddelenbedrijven, de landelijke én Europese overheid, maar ook universiteiten beschikken allemaal over relevante data die de ontwikkeling van weesgeneesmiddelen kunnen versnellen en goedkoper kunnen maken.’ Ontwikkelaars blijven in dit proces de sleutelspelers, denkt Martagan: ‘Als zij niets produceren, hebben we een groot probleem. Zíj moeten uiteindelijk alle beschikbare informatie zo efficiënt mogelijk combineren. Nieuwe applicaties kunnen hen hierbij helpen. Lagere ontwikkelkosten maken de weg vrij voor de ontwikkeling van nieuwe weesgeneesmiddelen.’

Wie is Tugce Martagan?
Tugce Martagan (32) werd geboren in Istanbul. Ze werkt als universitair docent en Marie Sklodowska Curie Research Fellow binnen de faculteit Industrial Engineering and Innovation Sciences aan deTU/e in Eindhoven. In 2015 behaalde zij haar  Ph.D. in Industrial and Systems Engineering aan de Universiteit van Wisconsin-Madison. Ze doet onderzoek naar de vraag hoe nieuwe beslissingsondersteunende modellen het ontwikkelproces van weesgeneesmiddelen kunnen verbeteren.