2017-05-12

Johnson & Johnson lanceert een grootscheepse test preventief aidsvaccin

Aan de vooravond van Wereld Aidsdag op 1 december kondigt Johnson & Johnson aan dat Janssen Pharmaceutical Companies samen met een consortium van wereldwijde partners de eerste werkzaamheidsstudie voor een HIV-1-preventief vaccin onderzoek is gestart.

Johnson & Johnson gaat 2.600 vrouwen in zuidelijk Afrika inenten. Daarvoor wordt een mix van twee ontwikkelde vaccins gebruikt.

Vervolgonderzoek
Het onderzoek bouwt onder andere voort op een uitgebreide test die in 2009 in Thailand werd gehouden. Het resultaat daarvan werd destijds als bemoedigend omschreven: het aantal infecties daalde met 31 procent.

Vooruitgang
Johnson & Johnson spreekt van vooruitgang in de (preventieve) bestrijding van aids. Met het nieuwe onderzoek mikt de farmaceut op een 'score' van boven de 50 procent. De vaccinatie bestaat uit twee delen. De eerste pakt het immuunsysteem aan en de tweede versterkt vervolgens de reactie van het lichaam.

Chronische aandoening
Hoewel aids is veranderd van een dodelijke ziekte in een chronische aandoening, wordt een effectieve en directe bestrijding door vaccinatie gezien als het ultieme doel. Momenteel lopen wereldwijd 37 miljoen mensen met hiv rond, het virus dat tot aids kan leiden.

Janssen Vaccines & Prevention
De medewerkers van Janssen Vaccines & Prevention B.V. in Leiden hebben een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van dit vaccin en doen dat nog steeds. De belangrijkste partners bij dit onderzoek zijn de Bill & Melinda Gates Foundation en het National Institute of Health. 

Persbericht Johnson & Johnson

Radio 1 interview met onderzoeker Hanneke Schuitemaker van Janssen Vaccines/J&J