Inspirerend Nieuwjaarsevent Young Innovators

Hoe bouw je je start-up uit tot een veelbelovend bedrijf met een door de FDA goedgekeurd middel? Tijdens het Nieuwjaarsevent van de Young Innovators of Medicines vertelde Tjeerd Barf van Acerta Pharma over de ontwikkeling van zijn biotech start-up.

‘Future value’ is het jaar thema van de Young Innovators of Medicines, de jongerentak van de Verenig Innovatieve Geneesmiddelen. In het verlengde daarvan stond hun Nieuwjaarsevent op donderdag 25 januari in het teken van inspiratie.

Goed bezocht
Inspirerend was het event zeker. Tjeerd Barf van Acerta Pharma gaf een inkijkje hoe hij en Allard Kaptein hun start-up wisten uit te bouwen tot Acerta Pharma. Verder sprak Rick Henderik voor het eerst als de nieuwe voorzitter van de Young Innovators, en er was een korte presentatie over de publiekscampagne #WijGevenNietOp waarin medewerkers van geneesmiddelenbedrijven vertellen over hun passie om nieuwe medicijnen te vinden voor ziekten die we nog niet kunnen genezen. Het event dat door zo’n 100 jonge professionals werd bezocht, werd afgesloten met de zeer gewaardeerde speeddate en een borrel. (Zie hierboven de vlog van Rick Henderik en Esmé Lighaam.)

Grootse overname
Tjeerd Barf, executive vice-president van Acerta Pharma, deed uit de doeken hoe hij en Allard Kaptein in Oss het bedrijfje Covalution Pharma startten met de covalente technologie als basis. Een technologie waarmee nieuwe, potentieel hoog selectieve medicijnen tegen kanker ontwikkeld kunnen worden. Dit bedrijf wisten ze in slechts zeven jaar uit te laten groeien tot Acerta Pharma, dat begin 2016 werd overgenomen door AstraZeneca en inmiddels tweehonderd werknemers in de VS en in Oss telt. De overname van Acerta door AstraZeneca is tot nu toe de grootste uit de Nederlandse biotech.

Goedkeuring
Ook met de productontwikkeling ging het hard: met de covalente technologie ontwikkelden ze meerdere targets voor hematologische kankers en vaste tumoren en inmiddels hebben ze zo’n twintig klinische studies lopen. Het verst zijn ze met het middel acalabrutinib, dat eind oktober 2017 van de FDA een versnelde goedkeuring voor mantelcellymfoon, een vorm van lymfeklierkanker kreeg.

Acerta Pharma

Young Innovators of Medicines

Blog van Rick Henderik, voorzitter YIM

 

 

 

 

myposter_collage_20180130nieuwDeelnemers aan het Nieuwjaarsevent ontvingen een link naar de fotogalerij voor meer foto's van het event