pfizer_rgb_pos

Pfizer stopt eigen onderzoek naar Alzheimer en Parkinson en creëert speciaal fonds

Pfizer heeft bekendgemaakt dat het haar onderzoeksprogramma’s gericht op de ziekte van Alzheimer en Parkinson zal stoppen. Pfizer gaat investeren in een fonds voor biotechbedrijven die nieuw neurowetenschappelijk onderzoek willen starten.

De afgelopen tientallen jaren heeft Pfizer, dat lid is van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, veel in onderzoekprogramma’s naar de ziekte van Alzheimer en Parkinson geïnvesteerd. Helaas zonder gewenst resultaat.

Riskant
Neurowetenschappelijk onderzoek is extreem ingewikkeld en riskant. Tussen 2002 en 2012 hebben Pfizer, andere geneesmiddelbedrijven en overheden/academische centra 244 moleculen onderzocht die mogelijke aangrijpingspunten bieden voor een nieuw geneesmiddel tegen Alzheimer. Dit heeft uiteindelijk maar tot één medicijn geleid.1

Fonds
Voor Pfizer is en blijft het neurowetenschappelijke onderzoeksveld belangrijk. Daarom gaat Pfizer in de komende maanden een speciaal neurowetenschappelijk ondernemingsfonds creëren om onderzoek op dit gebied te blijven ondersteunen. Dit zal hopelijk leiden tot nieuwe doorbraken.

Blijvende bijdrage
Pfizer wil daarmee blijven bijdragen aan onderzoek dat voorziet in de grote behoefte aan meer kennis over Parkinson en Alzheimer en aan geneesmiddelen voor de patiënten. Meer informatie over het fonds verschijnt binnenkort.

Andere ziekten
Pfizer evalueert de lopende onderzoeken, die mogelijk elders worden ondergebracht. Het onderzoeksgeld dat vrijkomt gaat naar onderzoek naar andere ziekten waar patiënten ook grote behoefte hebben aan geneesmiddelen. Te weten kanker, vaccins, auto-immuun ziekten, cardiovasculaire en metabole ziekten en naar zeldzame ziekten.

Moeilijk besluit
Het moeilijke besluit om de interne ontwikkelingsprogramma’s te stoppen, werd genomen na een diepgaande evaluatie van Research & Development-pijplijn. Pfizer evalueert voortdurend de eigen bedrijfsstrategieën en -doelen om ervoor te zorgen dat het in de beste positie blijft om wetenschappelijke ontdekkingen en ontwikkelingen te ondersteunen.

Drie honderd banen
Het besluit om de onderzoeksprogramma’s te staken, leidt tot het verdwijnen van driehonderd banen bij onderzoekscentra in Cambridge, Andover en Groton in de Verenigde Staten. Pfizer heeft wereldwijd in totaal ruim 91.000 werknemers.

  1. NCBI