‘Virio-immunotherapie mogelijk maken’

Professor dr. Casper van Eijck is Rotterdammer van het jaar 2017. Niet omdat hij clubarts van landskampioen Feyenoord is, maar vanwege zijn ‘buitengewone betrokkenheid bij zijn patiënten’. Het Financieele Dagblad sprak met hem.

Van Eijck werkt in het Erasmus MC met als specialisme alvleesklierkanker. Met zijn fonds ‘Support Casper’ wil hij binnen twee jaar een behandeling van deze ziekte mogelijk maken.

Lichaamseigen cellen
De overlevingskans is slechts vijf procent. Hij denkt hier binnen enkele jaren verandering in te brengen door lichaamseigen gezonde cellen te activeren en in te zetten tegen de kwaadaardige tumorcellen met behulp van virussen.

Sneller beschikbaar
Het geld van de stichting Support Casper is bedoeld om de virussen zelf te kweken en te testen. Daardoor kunnen ze sneller voor patiënten beschikbaar komen. Bovendien dalen de kosten.
‘In Nederland kunnen we de virussen niet maken. Dus moet je naar het buitenland en dan betaal je de hoofdprijs. Dus wat we moeten doen is een productiefaciliteit zonder commercieel oogmerk bouwen zodat de zogeheten viro-immunotherapie mogelijk wordt.’ Van Eijck zegt volgens het FD zelfverzekerd: ‘Het is absoluut haalbaar.’