2017-06-05 Penning-Galenusprijs

Aanmelding 25e Prix Galien van start

De aanmeldingsprocedure voor de Prix Galien is gestart. Tot 13 april kunnen geneesmiddelen en toponderzoekers als kandidaat worden aangemeld voor de Prix Galien Pharmaceutical Award, de Prix Galien Research Award en de nieuwe Prix Galien MedTech Award.

De Prix Galien is de nieuwe benaming van de Galenusprijs. In andere landen heeft de prijs al langer dezelfde naam. In Nederland wordt de Prix Galien dit jaar voor de 25e keer uitgereikt. Alle drie de prijzen bestaan uit een gouden medaille en voor de Prix Galien Research Award tevens een geldbedrag van € 5.000. Nieuw dit jaar is de Prix Galien MedTech Award, een prijs voor aantoonbaar waardevolle innovaties in de zorg voor patiënt, mantelzorger of zorgverlener.

Ernstige afweerstoornis
De Prix Galien Pharmaceutical Award beloont het meest innovatieve en betekenisvolle medicijn dat in 2017 is geïntroduceerd. Het afgelopen jaar sleepte GSK, lid van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, de prijs in de wacht met een medicijn voor de behandeling van patiënten met een ernstige afweerstoornis. Zonder behandeling leidt deze aandoening meestal binnen één jaar na de geboorte tot overlijden. De jury noemde het middel een zeer innovatieve therapie, een fantastische ontwikkeling, die patiënten in staat stelt normaal te overleven waar dit vroeger onmogelijk was.

Alzheimer en ALS
De Prix Galien Research Award is bestemd voor een jonge wetenschapper of groep wetenschappers die baanbrekend werk heeft verricht. In 2017 ging de prijs naar Mario van der Stelt, onderzoeker aan de Universiteit Leiden, voor zijn onderzoek naar oncologie en neurodegeneratie, zoals Alzheimer, Parkinson en ALS.

Onafhankelijke jury
Een onafhankelijke jury, bestaande uit farmacologen, hoogleraren en vertegenwoordigers van overheidsinstellingen bepaalt welk geneesmiddel, welke onderzoeker en welk innovatief product de prijzen winnen. Een van de juryleden is Ton de Boer, voorzitter van geneesmiddelenautoriteit CBG. De Prix Galien wordt inmiddels in zeventien landen uitgereikt, waaronder Amerika, Rusland en sinds 2017 ook China. Aanmelden kan tot 13 april via de website van Prix Galien.

Website Prix Galien

Bericht winnaar 2017