Kaja-Natland-e1476717534202

Blog Kaja Natland: Volop kansen

In Nederland zijn we ons niet altijd ten volle bewust van onze kracht. Daarom vind ik PharmInvestHolland zo’n goed initiatief. Verbetering van het research en development klimaat voor geneesmiddelen is belangrijk en logisch tegelijk.

14 feb 2018

Ik heb in vier continenten gewoond en gewerkt, maar zelden heb ik zo’n hoge concentratie van farmaceutische bedrijven en onderzoekers gezien in zo’n klein geografisch gebied. De regio Boston in de Verenigde Staten is misschien de enige die in dat opzicht te vergelijken is met Nederland.

De cijfers zijn indrukwekkend. Meer dan 2.500 life science bedrijven, waaronder 420 (bio)farmaceutische bedrijven, zijn aanwezig in een relatief klein land. Binnen een straal van een paar honderd kilometer zijn deze bedrijven, samen met twaalf universiteiten en acht universitaire medische centra, betrokken bij biomedisch onderzoek. Het Pivot Park in Oss groeit snel: meer dan vijftig geneesmiddenbedrijven, voornamelijk startups, hebben zich hier de afgelopen zes jaar gevestigd. Het Leiden Bio Science Park is een ander voorbeeld van een sterk geconcentreerde R&D-regio.

De aanwezigheid van al deze bedrijven en onderzoekers werpt absoluut vruchten af. Onlangs hoorde ik dat Nederland wereldwijd nummer twee is, als het gaat om het aantal aangevraagde patenten voor biotech applicaties. Nederland staat steevast in de top van de European Health Consumer Index en blijft de hoge kwaliteit van zorg uitbouwen, met een nummer één positie in 2017. Als je dan ook nog let op de hoge niveau van de infrastructuur, het onderwijs en de kwaliteit van leven, is het geen verrassing dat de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA volgend jaar naar Amsterdam komt. Ik ben er van overtuigd dat de komst van de EMA het Nederlandse R&D-klimaat een extra impuls zal geven.

Deze opeenstapeling van kennis, onderzoek en ontwikkeling is ten eerste goed nieuws voor patiënten in de hele wereld. Ten tweede is het ook goed voor de werkgelegenheid in dit land. Zo’n 65.000 mensen hebben hier een baan in de geneesmiddelensector.

Aangezien er zo veel kansen zijn om een sneeuwbaleffect te creëren, beschouw ik PharmInvestHolland als een geweldig initiatief. Acht verschillende organisaties vanuit de overheid en het bedrijfsleven werken samen om het R&D-klimaat in dit land te versterken.

Ik weet dat Nederlanders van nature nuchter zijn en niet te boek staan als opscheppers. Toch denk ik dat het gepast is om onze sterke punten nog krachtiger te benadrukken, om internationale bedrijven en investeerders aan te trekken. Laten we samenwerken om ons verhaal te vertellen. En om dit mooie land nog productiever te maken.

Kaja Natland,
bestuurslid Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen


Meer over PharmInvestHolland
Euro Health Consumer Index