digital-dream-1-1456676

Data op maat voor betere behandeling

Een melanoomregister, informatie op maat voor een MS-patiënt, een databank over darmkanker en een persoonlijke app waarmee de patiënt zijn behandeltraject kan volgen. Deze vier voorbeelden van data op maat komen aan bod in de tabloid ‘Medicijnen op maat’.

Het belang van maatwerk bij databeheer neemt alleen maar toe. Biobanken, registers en elektronische dossiers kunnen wereldwijd een enorme gegevensbron creëren, die maatwerk bij de behandeling van ziektes vereenvoudigt. De juiste data maken het, samen met biomarkers, beter mogelijk om te voorspellen wie baat zal hebben bij een bepaalde behandeling of specifiek medicijn.

Voorbeelden
In ‘Medicijnen op maat’ worden vier voorbeelden van data op maat belicht. Het Dutch Melanoma Treatment Registry (DMTR), bijvoorbeeld. De geneesmiddelenbedrijven Novartis, Roche, BMS en MSD ondersteunen dit register, dat sinds 2012 bestaat. Het tweede voorbeeld betreft een app, injectiespuit en dashboard van Bayer. Deze hulpmiddelen ondersteunen de therapietrouw van MS-patiënten. Het derde voorbeeld gaat over het Prospectief Landelijk CRC cohort (PLCRC), waarin de gegevens worden verzameld van patiënten met dikkedarm- of endeldarmkanker. Eind 2017 waren er bijna 2.500 patiënten betrokken bij dit cohort, dat wordt ondersteund door Servier. Het vierde voorbeeld draait om een app waarmee de patiënt het overzicht kan houden op zijn behandeltraject. Sanofi Genzyme en Soulve Innovations bieden de app gezamenlijk aan. Zes ziekenhuizen zijn inmiddels aangesloten op deze digitale toepassing.

Vijf thema’s
De tabloid ‘Medicijnen op maat’ draait om vijf thema’s: behandeling op maat, verbeterde diagnostiek, toegang op maat, dataregistratie en pay for benefit. Twaalf bij de Vereniging aangesloten bedrijven leverden in totaal negentien praktijkvoorbeelden aan.

Gedrukt en digitaal
De gedrukte versie van ‘Medicijnen op maat’ is te bestellen via info@innovatievegeneesmiddelen.nl. Er is ook een webversie beschikbaar.

Webversie ‘Medicijnen op maat’