2017-04-11 Logo EMA

EMA wijzigt richtlijnen Alzheimer onderzoek

Het Europese Geneesmiddelen Agentschap (EMA) wijzigt per 1 september 2018 de richtlijnen voor klinisch onderzoek voor de behandeling van Alzheimer. De nieuwe richtlijnen moeten het eenvoudiger maken om medicijnen te ontwikkelen die al vroeg ingrijpen.

In de Europese Unie lijden nu al ruim vijf miljoen mensen aan dementie. Dit aantal zal de komende jaren flink toenemen. Recent onderzoek maakte duidelijk dat de biologische veranderingen die gepaard gaan met de ziekte al zijn vast te stellen tien tot twintig jaar voordat de ziekte zich openbaart. Daarom wordt nu veel geïnvesteerd in experimentele medicijnen die al in een vroeg stadium zijn in te zetten. 

Tijdige interventie
De nieuwe richtlijnen spelen in op het belang van tijdige interventie. Zo is er aandacht voor nieuwe biomarkers en andere manieren om al vroegtijdig een diagnose te stellen. Voordat de EMA de richtlijnen aanpaste, organiseerde het agentschap een workshop voor patiënten, wetenschappers, wetgevers, onafhankelijke experts en geneesmiddelenbedrijven, om te zorgen voor optimale aansluiting bij de meest actuele inzichten. De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit, de FDA, paste de regels voor Alzheimer onderzoek eerder dit jaar al aan.

EMA-bericht