Behandeling op maat BASE_SMALL_10

Behandeling op maat voor darmkankerpatiënten

Een in Nederland opgezette database moet behandeling op maat voor darmkankerpatiënten mogelijk maken. Elsevier bericht hierover.

In het UMC Utrecht zijn hiervoor specifieke onderzoeksverpleegkundigen en arts-onderzoekers aangesteld. Zij hopen meer behandelingen gericht op specifieke subgroepen van patiënten – en uiteindelijk individueel op maat – te kunnen leveren. En dat puur op basis van gegevens die eigenlijk voor het oprapen liggen, maar lang niet altijd worden verzameld en optimaal gebruikt.

Soorten onderzoek
Het gaat dus niet om experimentele behandelingen, benadrukt internist- oncoloog Miriam Koopman, die begin vorig jaar hoogleraar werd. ‘We moeten twee soorten onderzoek onderscheiden: allereerst is er de noodzaak om gegevens van alle patiënten te krijgen, waarbij de privacy uiteraard gewaarborgd blijft. We verzamelen dan materiaal afkomstig van de tumor, nemen vragenlijsten af, en buisjes bloed. De behandeling blijft hetzelfde. Daarnaast kunnen patiënten soms deelnemen aan onderzoeken, waarbij ze bijvoorbeeld een nieuw medicijn of een placebo kunnen krijgen. Dat kan soms erg belastend zijn en is niet zonder ­risico’s. Het is dus logisch dat niet iedereen dat wil. Maar de verzameling van gegevens moet voor iedere patiënt vanzelfsprekend worden.’