geneesmiddelenonderzoek_groot

Gen dat Alzheimer veroorzaakt ’uitgezet’

Mogelijk is er een doorbraak bereikt in het onderzoek tegen de vreselijke ziekte van Alzheimer, aldus de Telegraaf.

Wetenschappers in Californië claimen dat één van de genen in de hersenen die worden verdacht van het ontstaan van de ziekte kunnen worden ’uitgezet’. Dat schrijft de Daily Telegraph.

Proteïne
De onderzoekers van Gladstones Institutes hebben een proteïne geidentificeerd dat in verband wordt gebracht met het ApoE4-gen. Ze konden het in één geval zo manipuleren dat het geen andere cellen meer kon beschadigen.

Mogelijk medicijn?
De studie maakt volgens de kans op ontwikkeling van een nieuw medicijn mogelijk. De wetenschappers waarschuwen voor te veel optimisme: tot nu toe is het alleen in het laboratorium gelukt, aldus de krant.

Kennisatelier Dementie
De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen organiseert op 29 mei het Kennisatelier 'Dementie: wat we nu weten' met Marjolein Scholten van ZonMw en Philip Scheltens van het Vumc. Dit Kennisatelier is ook toegankelijk voor niet-leden.

Telegraaf

Daily Telegraph