pfizer_website

Investeringsfonds voor veelbelovend medisch onderzoek

Pfizer richtte eerder dit jaar een investeringsfonds op voor biotechbedrijven en andere starters die zich bezighouden met veelbelovend medisch onderzoek. Pfizer maakte op 6 juni meer bekend over het fonds van 600 miljoen dollar.

Een kwart van het fonds is bestemd voor onderzoek in de neurowetenschappen, zoals alzheimer en parkinson. Daarnaast wil het fonds zich richten op veelbelovend onderzoek van bedrijven die zich focussen op kanker, zeldzame ziekten, ontstekingsziekten, immunologie en andere gebieden waarop zich snel ontwikkelende technologieën kunnen leiden tot een doorbraak voor patiënten.

Geen eigen onderzoek
Eerder dit jaar maakte Pfizer bekend dat ze niet meer investeert in eigen onderzoekprogramma’s naar de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Dit deed Pfizer tientallen jaren, echter zonder gewenst resultaat. Pfizer, andere geneesmiddelbedrijven en overheden/academische centra hebben tussen 2002 en 2012 voor alzheimer 244 moleculen onderzocht en uiteindelijk leidde dit maar tot één medicijn.

Belangrijk onderzoeksgebied
Omdat het neurowetenschappelijke onderzoek belangrijk voor Pfizer blijft, heeft het een speciaal ondernemingsfonds opgericht. Met dit fonds ondersteunt Pfizer veelbelovend onderzoek van anderen en hoopt het dat dit alsnog leidt tot nieuwe doorbraken op het gebied van Alzheimer en Parkinson.
'Door de manier te veranderen waarop we investeren in neurowetenschap hopen we een energieke gemeenschap van biotechondernemers te ondersteunen die bezig zijn met het leren begrijpen van moleculaire mechanismen van neurologische ziekten. We hopen potentiële behandelingen voor mensen met neurologische aandoeningen vooruit te brengen,’ zegt Denis Patrick, adjunct-directeur van de wereldwijde Pfizer-divisie R&D (onderzoek en ontwikkeling).

Zes bedrijven
Pfizer maakt bekend dat welke bedrijven die zich richten op doorbraken in de neurowetenschappen, nu geld krijgen via het investeringsfonds. De zes bedrijven zijn: Aquinnah, Autifony, Cortexyme, MindImmune, MISSION en Neuronetics. Aquinnah en Cortexyme, richten zich op alzheimer, Autifony daarnaast op schizofrenie en MindImmune onder meer ook op de ziekte van Huntington. MISSION houdt zich bezig met kanker, ontstekingsziekten en neurodegeneratie en Neuronetics ontwikkelde een programma voor hersenstimulatie om klachten van mensen met een depressie te verhelpen.

Dementia Discovery Fund
Al eerder richtte Pfizer het Dementia Discovery Fund (DDF) op. DDF is een gespecialiseerd durfkapitaalfonds voor bedrijven die medicijnen voor alzheimer ontwikkelen. Sinds de lancering in oktober 2015 heeft DDF meer dan 190 miljoen dollar opgehaald en er wordt nu al geïnvesteerd in 12 geneesmiddelenbedrijfjes en projecten. Zij houden zich onder meer bezig met ontstekings- en biologische processen in het centrale zenuwstelsel, de rol die mitochondriën (de energiefabriekjes van de cel) spelen en verbindingen tussen zenuwcellen en de invloed hiervan op psychische aandoeningen zoals depressie.

Pfizer