Pillen in doosje

‘Meer proefpersonen nodig om medicijnen te testen’

De vraag naar medicijntesters in Nederland stijgt. Grote klinieken zijn hard op zoek naar proefpersonen die in ruil voor soms wel duizenden euro's geneesmiddelen willen testen, aldus de NOS.

De drie grootste klinieken zeggen tegen de NOS dat ze meer mensen zoeken, omdat geneesmiddelenbedrijven of onderzoekers meer medicijnen willen laten testen in Nederland. 

Medicijnen testen
Het is volgens de NOS lastig te zeggen om hoeveel proefpersonen het precies gaat, die gegevens worden niet in detail gepubliceerd. De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) houdt wel bij hoeveel personen de industrie of onderzoekers denken nodig te hebben om medicijnen te ontwikkelen of testen. Dat aantal is vorig jaar opgelopen.

Grotere onderzoeksklinieken
Drie grotere onderzoeksklinieken in Nederland zien een stijgende vraag vanuit de wetenschap of industrie naar proefpersonen. 'We hebben er ieder jaar meer nodig', zegt de Leidse onderzoekskliniek CHDR. 'Vijf jaar geleden bouwden we een nieuw pand en nu al zijn we uit ons jasje gegroeid.'

Praktische plekken
Klinieken openen met het oog op de toekomst keuringscentra op praktische plekken. Daar wordt getest of proefpersonen geschikt zijn voor medicijnonderzoek. CHDR opende zo'n testcentrum dichtbij Leiden Centraal en onderzoekskliniek PRA uit Groningen opende een tweede in Utrecht, in het midden van het land. 'Omdat er een steeds grotere vraag naar proefpersonen is, willen we er ook steeds meer werven.'

Bericht NOS