iphone-ehr-app-screensnaps-712_1

Nieuwe dienst Apple gaat patiëntdata delen

Apple Health Records gaat medische gegevens van iPhone-gebruikers delen met app-ontwikkelaars. Een van de doelstellingen is het bevorderen van medicatietrouw.

Gebruikers van hun smartphone moeten expliciet toestemming geven. Hierover bericht Zorgvisie. Apple Health Records bestaat sinds begin dit jaar. Gebruikers van een iPhone kunnen hiermee hun medische gegevens inzien en opslaan. Ruim vijfhonderd zorginstellingen werken mee aan het initiatief, waarbij data als diagnoses, allergieën, labuitslagen en medicatieoverzichten worden gedeeld.

Bevorderen medicatietrouw
Een voorbeeld van een app die gebruik maakt van de gegevens van Apple Health Records is Medisafe. Deze dienst richt zich op het bevorderen van medicatietrouw. De app maakt verbinding met Health Records, zodat de gebruiker eenvoudig zijn receptenlijst kan importeren zonder deze handmatig in voeren. De gebruiker van de app ontvangt een waarschuwing als het tijd is om een medicijn in te nemen.

Waarschuwing interacties
Dankzij de koppeling aan Apple Health Record kan Medisafe kan patiënten ook waarschuwen voor problematische interacties tussen geneesmiddelen. Omgekeerd kan Medisafe zijn producten verbeteren door het gebruik van samengestelde data van alle deelnemende patiënten. Ook medische onderzoekers krijgen toegang tot patiëntspecifieke informatie. Dit moet leiden tot meer inzicht in de ontwikkeling van een ziekte en een mogelijk behandeling daarvan.

Bericht Zorgvisie