geneesmiddelenonderzoek_groot

Genetische test zou afwijkingen snel kunnen opsporen

Nog voordat de ziekte zich openbaart zijn er al afwijkende cellen in het bloed van patiënten met acute myeloïde leukemie, schrijft NRC.

Veel mensen die de bloedkanker acute myeloïde leukemie krijgen hebben zes tot tien jaar eerder al kenmerken in hun bloed die de kanker aankondigen. Die kenmerken zijn met genetisch onderzoek op te sporen, schrijven onderzoeksgroepen in artikelen die maandag in Nature en Nature Medicine verschenen.

Screening
Die vroege opsporing van de genetische kenmerken van acute myeloïde leukemie (AML) kan uiteindelijk een screeningsprogramma opleveren voor deze snel dodelijke leukemie. Maar dat is een ontwikkeltraject dat nog wel 25 jaar kan duren. Er moet bijvoorbeeld een niet-giftige behandelmethode zijn, want een ijzeren wet in de preventieve geneeskunde zegt dat vroege opsporing alleen zin heeft als er een goede behandeling voorhanden is. En ook dat niet veel mensen onnodig worden behandeld. Dit onderzoek biedt voorlopig niet meer dan een inkijkje van de mogelijkheden die moderne genanalyse biedt bij vroege opsporing van kanker.

Zevenhonderd patiënten
Van de ongeveer 700 nieuwe patiënten die jaarlijks in Nederland de diagnose AML krijgen, is meer dan de helft binnen een jaar dood, aldus NRC. Na vijf jaar leeft nog een kwart.