Feces transplantatie

‘Poeptransplantatie straks ook voor MS-patiënten’

‘Feces-transplantatie’ zou volgens Nieuwsuur wel eens de oplossing kunnen zijn voor de 80.000 patiënten in Nederland die lijden aan een chronische darmziekte. De ingreep dient om de darmflora te verbeteren.

Nieuwsuur berichtte hier 22 juli over. Mogelijk werkt de poeptransplantatie in de toekomst ook bij andere ziektes. Want niet alleen darmziekten zijn zichtbaar in de darmen: uit nieuw onderzoek blijkt dat ook patiënten met bijvoorbeeld autisme, depressie en MS (Multiple Sclerose) ongezonde darmflora hebben.

Effecten onderzocht
Het Haaglanden Medisch Centrum begint daarom binnenkort met een onderzoek naar het effect van poeptransplantatie bij patiënten met de ziekte MS. Ook het Amsterdam UMC onderzoekt de effecten van zo'n transplantatie bij dreigende suikerziekte en veelvoorkomende darmontstekingen als de ziekte van Crohn.

Veranderende darmflora
‘Het idee van een poeptransplantatie is dat je in één keer de darmflora van de patiënt verandert’, zegt internist Max Nieuwdorp van het Amsterdam UMC. ‘Dat doe je door middel van het geven van donorontlasting. Dus van een gezond persoon.’ Het doel: nagaan welke rol darmbacteriën spelen bij het functioneren van de alvleesklier, lever en spieren. Zo kunnen de onderzoekers kijken of een veranderde darmflora bijvoorbeeld suikerziekte kan remmen.