280-brochure

Kandidaten Prix Galien Nederland 2018 bekend

Dinsdag 2 oktober vindt voor de 25e keer de uitreiking plaats van de Prix Galien Nederland 2018. In aanloop naar de uitreiking presenteert de Vereniging de geselecteerde kandidaten voor de Pharmaceutical Award, de Research Award en de MedTechAward.

3 sep 2018

De Prix Galien Nederland stond voorheen bekend als de Galenusprijs. De Prix Galien MedTech wordt voor het eerst uitgereikt. Deze prijs is een beloning voor aantoonbaar waardevolle innovaties op het gebied van medische apparatuur, diagnostica en e-Health oplossingen. De tienkoppige jury wordt voorgezeten door Jan Danser, hoogleraar farmacologie aan het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum.

Pharmaceutical Award
Binnen de categorie Pharmaceutical Award is het geneesmiddel dupilumab van Sanofi Genzyme kandidaat. Dit medicijn bestrijdt atopisch dermatitis (AD), ook wel atopisch eczeem of constitutioneel eczeem genoemd. Deze chronische aandoening kenmerkt zich door een aanhoudende, jeukende ontsteking van de huid. Huidinfecties, slechter slapen en een lage kwaliteit van leven kunnen hier het gevolg van zijn. 

MedTechAward
Voor de MedTechAward zijn drie kandidaten. Een van hen is FreeStyle Libre van Abbott Diabetes Care dat diabetes mellitus bestrijdt. FreeStyle Libre is een innovatieve, pijnvrije meetmethode die de actuele glucosewaarde geeft en gegevens van de afgelopen acht uur en een trendpijl aangeeft in welke richting de glucosewaarde zich beweegt. De patiënt brengt de sensor aan op de bovenarm en blijft twee weken in gebruik. Een reader, Android-telefoon of een iPhone leest de sensor vervolgens uit.     

Research Award
Maarten Altelaar, adjunct hoogleraar Biomoleculaire massaspectrometrie en proteomics aan de Universiteit Utrecht en hoofd Proteomics van het Nederlands Kankerinstituut (NKI), is een van de drie genomineerden voor de Research Award. De onderzoeksmethode proteomics is zo gevoelig dat het zeer beperkte hoeveelheden lichaamsmateriaal, zoals primaire celculturen of kleine stukjes, kan onderzoeken. Hiermee kan Altelaar uitzoeken welke signaalroutes tumorcellen zijn aangegaan om de chemotherapie te overleven. Zo kunnen ook deze ‘vluchtroutes’ worden aangepakt.    

Website Prix Galien

Winnaars Prix Galien 2017