Personalised medicines BASE_WIDE_17

Nieuwe behandeling voor fistels bij Crohn beschikbaar

Voor de behandeling van complexe perianale fistels bij patiënten met de ziekte van Crohn is een nieuwe behandeling beschikbaar. Dit maakte Takeda vandaag bekend.

Naar schatting komen complexe perianale fistels voor bij 12 tot 14 procent van de Europese patiënten met de ziekte van Crohn. Perianale fistels zijn abnormale kanalen die een verbinding vormen tussen het onderste deel van het darmkanaal (het rectum en de anus) en de huid rond de anus. Hierdoor verschijnen er één of meer openingen in de nabijheid van de anus.

Allogene stamceltherapie
De therapie darvadstrocel biedt patiënten een nieuwe behandeloptie. Het is een allogene stamceltherapie. Allogeen houdt in dat het van iemand anders komt. De stamcellen zijn afkomstig uit het vetweefsel van gezonde donoren, die vervolgens in het laboratorium worden gekweekt. Het wordt gebruikt wanneer de complexe perianale fistels niet voldoende reageren op een eerdere behandeling. Wanneer het dicht bij de perianale fistels wordt ingespoten, kan het de ontsteking doen afnemen, waardoor de kans op genezing toeneemt.

Meerdere kanalen
Perianale fistels worden complex genoemd als ze meerdere kanalen en openingen hebben, ze diep in het lichaam doordringen of ze gepaard gaan met andere complicaties zoals etterophoping (geïnfecteerd vocht, ook wel bekend als abces). Perianale fistels kunnen pijn, irritatie en etterafscheiding veroorzaken via de openingen naar de huid.

Takeda

Bijsluitertekst (PDF)