value based healthcare BASE_WIDE_44

Specialisten: VBHC is geen uniek recept voor succes

Value-based healthcare (VBHC) moet volgens de Federatie van Medisch Specialisten niet primair worden ingezet als economische tool, maar als een manier om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Dit meldt Skipr.

Wanneer er onvoldoende oog is voor de praktische beperkingen én het draagvlak onder professionals en patiënten, is VBHC gedoemd te mislukken, aldus de federatie in een position paper over het veelbesproken concept.

Positief-kritisch
De medisch specialisten tonen zich positief-kritisch. Door in plaats van de kosten de voor patiënten relevante uitkomsten centraal te stellen, appelleert VHBC niet alleen aan de intrinsieke motivatie van de medisch specialist, maar ook aan die van bestuurders, verzekeraars en politici, constateert de Federatie. Om die reden zegt de beroepsvereniging het concept te omarmen.

Kanttekeningen
Maar de Federatie plaatst volgens Skipr ook kanttekeningen. Om VBHC te implementeren is ‘realisme en zorgvuldigheid’ nodig. ‘We moeten ons niet blind staren op de belofte van VBHC’, waarschuwt de Federatie. ‘Het is een concept en geen uniek recept voor succes. We moeten oog houden voor de risico’s en nadelen die óók aan het concept VBHC kleven.’

Bericht Skipr