IMG_6058

Blog Kaja Natland: Onbekende industrie

Maandag bezocht ik de derde Dag van de Industrie, dit keer bij Tata Steel in IJmuiden. Dit jaar was de geneesmiddelensector voor het eerst zichtbaar tijdens dit jaarlijkse evenement. We waren er niet voor niets.

12 sep 2018

‘Goed dat jullie hier ook zijn’, was een opmerking die mijn collega’s en ik diverse malen hoorden van andere bezoekers. Ze hadden ons niet meteen verwacht, tussen allerlei chemie- en staalbedrijven. Maar zodra we uitlegden dat onze sector in Nederland goed is voor 65.000 banen en op diverse locaties in Nederland medicijnen produceert en ontwikkelt, kwam er begrip en waardering.

Tijdens de lunchpauze stond onze stand – met virtual reality, animaties en brochures van PharmInvestHolland, Janssen, MSD en de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen – tussen die van bedrijven als Philips, Siemens en Shell. Na de lunch begon het officiële deel van het programma, met minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat als hoofdspreker. De zaal zat vol, met ruim driehonderd mensen.

Een van die bezoekers zag de badge van een collega uit onze sector, die naast hem zat. ‘Mooi dat er medicijnen zijn, maar ze zijn wel ontzettend duur hè?’, zei hij tegen mijn collega, die de kans aangreep om uit te leggen dat geneesmiddelen niet meer dan 7 procent beslaan van het totale zorgbudget in Nederland. En dat de totale uitgaven aan medicijnen al een jaar of tien vrij stabiel zijn, ondanks alle innovaties. Die 7 procent was een eye-opener van jewelste, antwoordde de man.

Onze bestuursvoorzitter Paul Korte ging in het slotdebat, samen met de president van Philips Nederland, in gesprek met vier Tweede Kamerleden, over het thema innovatie. Hij zei dat het steeds moeilijker wordt om goed opgeleid personeel te vinden, bijvoorbeeld voor research & development. Paul Korte riep de overheid op om op een stabiele manier te investeren in educatie. En om het makkelijker te maken om specialisten uit het buitenland te halen, voor moeilijk vervulbare vacatures.

Ik hoorde nog meer interessante dingen. Theo Henrar, bestuursvoorzitter van Tata Steel Nederland, zei in zijn openingswoord: ‘Een land zonder innovatieve maakindustrie heeft geen toekomst als levensvatbare economie.’ Daaraan kan de geneesmiddelensector, een verborgen parel van onze economie, een wezenlijke bijdrage leveren.
Barbara Baarsma van de Rabobank zei dat ons bruto nationaal product maar matig groeit. Ze noemde investeringen in management en personeel als versnellers van die productiviteit, naar het voorbeeld van bijvoorbeeld Zweden. Investeren in de gezondheid van mensen is ook een economische kans die we nog onvoldoende benutten, wil ik daaraan toevoegen.

Maar voor onze sector was de belangrijkste les van deze dag dat we best meer naar buiten mogen treden, zeker nu de EMA naar Nederland komt. We hebben een goed verhaal, maar er zijn nog te weinig Nederlanders die het kennen. Dit smaakt naar meer!

Kaja Natland,
bestuurslid Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen