prixgalien2018Dorota Mazurkiewicz van Biogen ontvangt de prijs van juryvoorzitter Jan Danser, foto door Niels Brouwer

Biogen wint de Prix Galien Pharmaceutical Award

Een door Biogen ontwikkelde therapie won gisteren de Prix Galien Pharmaceutical Award 2018. Het middel nusinersen bindt de strijd aan met de spierziekte Spinale Musculaire Atrofie (SMA).

3 okt 2018

In het juryrapport zegt de jury van farmacologen, hoogleraren en vertegenwoordigers van overheidsinstellingen het volgende over nursineren (Spinraza): ‘De Jury van de Prix Galien Pharmaceutical Award is van mening dat dit een fantastische ontwikkeling is, die deze tot dusver onbehandelbare patiënten een nieuw perspectief biedt.’

Innovatieve karakter
Dorota Mazurkiewicz, Managing Director van Biogen Nederland reageert hierop: ‘Biogen heeft een duidelijke missie: medicijnen ontwikkelen voor ernstige neurologische aandoeningen waar op dit moment weinig tot geen behandelopties voor bestaan. Met nusinersen is dat gelukt en kunnen we perspectief bieden aan SMA-patiënten die tot voor kort geen behandelopties hebben. We zijn bijzonder vereerd dat de Prix Galien dit innovatieve karakter erkent.’

Belangrijke doorbraak
SMA is een erfelijke progressieve neuromusculaire aandoening en wordt gekenmerkt door progressieve spierzwakte en verlamming. De eerste symptomen van de ziekte kunnen zich al op jonge leeftijd voordoen en de impact op het leven patiënten en de mensen om hen heen is groot. Omdat er tot dusver geen behandeling was, is nusinersen een belangrijke doorbraak voor mensen met SMA.

Akkoord
Eerder deze zomer bereikten minister Bruno Bruins van medische zorg en Biogen een akkoord over de vergoeding van dit middel.
Mazurkiewicz: ‘Het middel wordt op dit moment vergoed voor patiënten tot en met 9,5 jaar oud. We zijn in gesprek met betrokken partijen om te kijken of we het medicijn middels voorwaardelijke vergoeding voor alle patiënten beschikbaar kunnen stellen. Deze prijs is voor ons een extra motivatie om dit traject succesvol af te ronden.’

Research en medtech award
Naast de Pharmaceutical Award werden ook de Research Award en de Medtech Award uitgereikt. De research award werd gewonnen door Reinoud Gosens, adjunct hoogleraar Translationele farmacologie bij het Groningen Research Institute for Astma and COPD (GRIAC). Hij is op zoek naar nieuwe farmacologische concepten. Daarbij is hij vooral geïnteresseerd in het ontstaan van chronische ontstekingen en structuurverandering in het weefsel van de luchtwegen. De medtech award werd voor het eerst uitgereikt en ging naar de FreeStyle Libre van Abbott Diabetes Care, een sensor die glucosewaardes in het bloed meet en direct uit te lezen is door patiënten met diabetes mellitus.

Kandidaten
Partners van de Prix Galien zijn onder andere Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, ZonMw en Springer Healthcare. Voor deze editie van de Pharmaceutical Award waren zes kandidaten genomineerd. Naast Biogen maakten ook Sanofi Genzyme, Merck, Eli Lilly (met twee middelen), Vertex Pharmaceuticals en MSD kans op deze prijs.