Vaccinatie

Vijf horrorverhalen over vaccins ontkracht

Als een kwelgeest waart de weerzin tegen vaccins door Europa. Zouden de ‘antivaxxers’, niet zelden ouders die zich verdiepen in vaccineren en bewust keuzes maken, niet gewoon een punt hebben? De Volkskrant ontleedde vijf horrorverhalen over vaccins.

Deze zomer verscherpte het debat over vaccins, nadat bekend was geworden dat de vaccinatiegraad daalt, er werd oproepen kinderen zonder vaccinatie niet meer toe te laten tot het kinderdagverblijf en het RIVM een spoedprik afkondigde tegen een nieuwe, gevaarlijke variant van de meningokokkenbacterie.

Het beste voor
Oud-directeur van het centrum voor infectieziektebestrijding Roel Coutinho zegt: 'Alle ouders willen het beste voor hun kind en zijn bang voor bijwerkingen. En doordat ouders niet meer de ziekten kennen maar wel de argumenten van de anti-beweging horen, kan hun angst voor bijwerkingen zwaarder gaan wegen.'

Te makkelijk?
Maar is dat, schrijft Volkskrant-redacteur Maarten Keulemans, niet te makkelijk? Zijn vaccins wel zo veilig en werkzaam als iedereen beweert? Is de wetenschap achter vaccins een door de geneesmiddelenbedrijven opgezet kaartenhuis, zoals vaccinsceptici beweren, dat bij nadere inspectie lang niet zo stevig staat als artsen beweren?Of zijn het de antivaxxers die het kaartenhuis opbouwen, uit op elkaar gestapelde anekdotes en flarden half begrepen wetenschap? Waar komen de horrorverhalen precies vandaan, en wat maakt ze zo hardnekkig?

Tegen het licht
De Volkskrant houdt vijf horrorverhalen over vaccins tegen het licht: 1. 'Ze verstoren de natuurlijke ontwikkeling'; 2 .'Ze zijn nergens voor nodig'; 3. 'Ze doden jaarlijks vijf tot tien kinderen'; 4. 'Ze maken (chronisch) ziek'; 5. 'Ze zitten vol giftige hulpstoffen'

De Volkskrant