Cover Pharmaceutical Care in Digital Revolution

Zorgexperts geven visie op digitalisering patiëntenzorg

9 apr 2019

Kunstmatige intelligentie, blockchain, pharmbots, zorg-apps, wearables, big data. Digitalisering kan de patiëntenzorg in de nabije toekomst ingrijpend veranderen. In het boek ‘Pharmaceutical Care in Digital Revolution’, dat deze week is uitgekomen, geven zeven opinieleiders hun visie op nieuwe digitale zorgtechnologie.

Samensteller van het boek, Claudia Rijcken, zet aan de hand van interviews met nationale en internationale farmaceutische en technologische zorgexperts, de belangrijkste redenen op een rij waarom het toekomstige zorgmodel zal veranderen onder invloed van verdere digitalisering. Rijcken geeft verder een overzicht van verschillende technologieën die deze veranderingen zullen versnellen en de randvoorwaarden voor zorgverleners om succesvol te innoveren.

Pharmbots
Nieuwe technologieën zoals wearables, apps en digitale therapeutics leveren zorgdata, die samen een veel exacter beeld van de patiënt en welzijn geven, verwacht Rijcken. Hier kunnen weer innovatieve, slimme zorgproducten uit voortkomen, zoals pharmbots (virtuele zorgassistenten), die de patiënt kunnen voorlichten over geneesmiddelen. ‘Technologische innovatie verandert de wijze waarop wij de huidige en toekomstige zorg aanbieden en hoe we deze toegankelijk, betaalbaar en duurzaam kunnen houden’, schrijft Rijcken.

Interactief
De auteur gaat, naast de vooruitgang in digitale gezondheidstechnologie, in op de impact op compliance, ethiek en educatie. Het boek bevat verder links naar lezingen, verklarende animaties, technologische feiten, tutorials en best practices. De tekst wordt ondersteund door interactieve QR-codes en twaalf korte animaties. Het boek is mede mogelijk gemaakt door de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen.

Over Claudia Rijcken
Claudia Rijcken, oprichter van start-up pharmacare.ai, is expert op het gebied van digitalisering in de farmaceutische zorg. Rijcken, van origine apotheker, helpt onder de vlag van Brightlands Innovation Factory - een community voor open innovatie in gezondheid en duurzaamheid – startende bedrijven met strategische vraagstukken. Ze werkte eerder aan digitale innovaties bij Novartis.

Video over ‘Pharmaceutical Care in Digital Revolution’

Boek ‘Pharmaceutical Care in Digital Revolution’