Galenus Penning-Maikel Thijssen Photography Amsterdam 25%

Aanmeldingen 26e Prix Galien van start

De aanmeldingsprocedure voor de Prix Galien 2020 is gestart. Tot 17 mei kunt u kandidaten voordragen voor de Prix Galien Pharmaceutical Award, de Prix Galien Research Award en de nieuwe Prix Galien MedTech Award.

7 jan 2020

De Prix Galien is de nieuwe benaming van de Galenusprijs. In andere landen heeft de prijs al langer dezelfde naam. In Nederland wordt de Prix Galien komend jaar voor de 26e keer uitgereikt. Alle drie de prijzen bestaan uit een gouden medaille en voor de Prix Galien Research Award tevens een geldbedrag van € 5.000.

Pharmaceutical Award
De Prix Galien Pharmaceutical Award beloont het meest innovatieve en betekenisvolle medicijn dat tussen 1 januari en 31 december 2019 is geïntroduceerd op de Nederlandse markt. Andere voorwaarden zijn dat het middel beschikbaar is voor alle patiënten en het niet langer dan drie jaar geleden een Europese handelsvergunning heeft ontvangen of werd geregistreerd bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. De deadline voor aanmeldingen is uiterlijk 12 maart. De uiterste inzenddatum voor het dossier is 17 mei 2020.

Alnylam
Het afgelopen jaar sleepte Alnylam Netherlands de prijs in de wacht met het medicijn Onpattro. Dit middel onderdrukt de synthese van het eiwit transthyretine (TTR), waardoor stapeling van eiwitten wordt voorkomen. Het middel is gericht op de behandeling van volwassen patiënten met polyneuropathie in stadium 1 of 2. De werkende stof in het middel, patisiran, is een zogenoemde ‘small interfering RNA-molecuul’ die in staat is de levercel in te gaan. Het geneesmiddel is in augustus 2018 goedgekeurd door de EMA.

Overige prijzen
De Prix Galien Research Award is bestemd voor een jonge wetenschapper of groep wetenschappers die baanbrekend werk heeft verricht. In 2018 is voor het eerst de MedTech Innovation Award geïntroduceerd. De MedTech Innovation Award beloont aantoonbaar waardevolle innovaties in de zorg voor patiënt, mantelzorger en/of zorgverlener.

Jury
Welk geneesmiddel, welke onderzoeker of welk innovatief product de prijzen winnen, wordt bepaald door een onafhankelijk vakjury afkomstig uit diverse farmaceutische en medische disciplines en vertegenwoordigers van (overheids)instellingen. De Prix Galien Awards worden traditioneel uitgereikt tijdens de FIGON Dutch Medicines Days op 14 en 15 september 2020 in Leiden.

Aanmelden Prix Galien Pharmaceutical Award