COVID-19 blauw

Geneesmiddelenbedrijven in overleg met EU over coronavaccin

Geneesmiddelenbedrijven willen samen met de Europese Unie afspraken maken over een regeling voor vaccins tegen COVID-19. Die afspraken moeten zich vooral richten op de (lange termijn) bijwerkingen van deze vaccins, en de bijbehorende financiële risico’s.

Dit verklaarde EFPIA, de Europese brancheorganisatie van geneesmiddelenbedrijven, woensdag.

Risico's
Normaal gesproken duurt het tien tot vijftien jaar voordat een vaccin is ontwikkeld, getest en goedgekeurd. Vanwege de wereldwijde maatschappelijke nood zetten geneesmiddelenbedrijven nu alles op alles om, samen met de autoriteiten, die periode flink te verkorten. Dit gebeurt met inachtneming van alle bestaande regels, richtlijnen en procedures voor testfases en patiëntenstudies. Veiligheid van het vaccin staat daarbij onverminderd voorop. Elk vaccin dat in Nederland gebruikt zal worden, wordt eerst uitvoerig beoordeeld door de Europese Geneesmiddelautoriteit (EMA). Ook na toelating zullen bedrijven de veiligheid van de vaccins blijven monitoren.

Compensatiesysteem
Toch is niet uit te sluiten dat sommige mensen na toediening van het vaccin last zullen hebben van een bijwerking. Dit geldt voor elk geneesmiddel en ook voor elk vaccin. Om te zorgen dat patiënten met (ernstige) bijwerkingen snel de juiste compensatie krijgen, zonder langdurige rechtszaken, is EFPIA in overleg met autoriteiten en relevante stakeholders over een regeling voor individuele patiënten. Hierbij wordt gekeken naar voorbeelden die nu al bestaan in verschillende Europese landen.

Efpia bericht