MinisterNieuwenhuizen 530

Minister Van Nieuwenhuizen bezoekt biotechsector

Minister Cora van Nieuwenhuizen (I&W) bracht vorige week een (digitaal) werkbezoek aan biotechbedrijf Rijk Zwaan. Ze benadrukte het belang van de brede biotechnologie en hoe innovatie en veiligheid hand in hand kunnen gaan.

13 okt 2020

Het bezoek van Van Nieuwenhuizen aan het internationale veredelingsbedrijf uit De Lier, was op uitnodiging van de commissie biotech van VNO NCW. De commissie, geleid door VIG-directeur Gerard Schouw, heeft zich ten doel gesteld te laten zien dat de biotechsector alles in huis heeft om uit te groeien tot een leidende industrie in Nederland. Moderne biotechnologie omvat zowel medicijnen, vaccins als voedsel.

Kansen biotech
‘De Nederlandse biotechsector heeft alles in huis om de belangrijke aanjager te zijn voor de toekomstige Nederlandse economie. Het is een strategische sleuteltechnologie’, zegt Schouw. ‘Rijk Zwaan is hier een aansprekend voorbeeld van; een internationaal gerenommeerd bedrijf met een ijzersterke positie in biotech, met wetenschappelijke en technologische kennis van wereldklasse. Het is goed te zien dat het huidige kabinet steeds meer oog heeft voor de kansen en mogelijkheden van biotech.’ Minister Hoekstra en Wiebes brachten eerder dit jaar een bezoek aan biotechbedrijf Galapagos, waarbij ze het innovatievermogen van de sector prezen.

Achtpuntenplan
‘De coronacrisis heeft nog meer duidelijk gemaakt dat de biofarmaceutische sector belangrijk is voor Nederland’, zegt Schouw. ‘Ons land heeft de potentie om de medicijnhub van Europa te worden. Om daar te komen is het wel nodig om het stimuleren van medicijnontwikkeling en -productie in Nederland – en Europa – een nadrukkelijker plek te geven binnen het Actieplan Life Sciences. De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen heeft acht verbeterpunten opgesteld die daarbij als uitgangspunt kunnen dienen.’

Nederland als Medicijnhub; acht punten om productie en ontwikkeling van geneesmiddelen te stimuleren