fotoremkomaartenRemko van Leeuwen (links) en Maarten van Dongen

VIG Talk: hoe lang helpen antibiotica ons nog?

‘Het zal mijn tijd wel duren.’ Dat dachten veel mensen jarenlang, terwijl experts regelmatig waarschuwden voor een virus à la COVID-19. Terwijl de coronacrisis nog in volle gang is, doemt aan de horizon een nieuwe uitdaging op: antibioticaresistentie.

Volgens onderzoek van de econoom Jim O’Neill overlijden er in 2050 meer mensen vanwege antibioticaresistentie dan aan kanker. Nu al overlijden jaarlijks wereldwijd 700.000 mensen aan resistente bacteriën.

29 oktober
De online VIG Talk op donderdag 29 oktober draait volledig om dit onderwerp, dat ook wel wordt aangeduid als AMR (antimicrobiële resistentie). Daarbij komen twee aspecten nadrukkelijk aan de orde: het businessmodel voor het ontwikkelen van nieuwe antibiotica én duurzaamheid.

Sprekers
De twee sprekers zijn Remko van Leeuwen (Madam Therapeutics) en Maarten van Dongen (AMR Insights). Zij focussen zich in deze VIG Talk primair op wat we in Nederland kunnen doen, maar zullen ook het mondiale perspectief kort belichten.

Formule
De VIG Talks kennen steeds dezelfde korte en krachtige formule. Na de aftrap door dagvoorzitter en VIG-directeur Gerard Schouw krijgen beide sprekers elk tien minuten om hun punt te maken.
Na elke presentatie krijgen de online deelnemers de kans om via de chat hun vragen te stellen aan de spreker. In het tweede half uur spreken Schouw en de twee sprekers verder over het thema, mede aan de hand van nieuwe chatvragen.

Deelnemen
Aanmelden voor deze  VIG Talk is al mogelijk (zie onder). Deelnemers ontvangen kort voor het event een linkje.

Aanmelden voor VIG Talk 29 oktober 

Maarten van Dongen

Remko van Leeuwen