Uitgaven onderzoek en ontwikkeling R&D

De geneesmiddelenbedrijven die lid zijn van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen publiceren jaarlijks voor 1 juli de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling (R&D) op hun website. Hierbij gaat het om jaarlijkse onderzoekskosten die in Nederland worden gemaakt. Ook in andere Europese landen worden deze R&D-data openbaar gemaakt.

Uitgaven onderzoek en ontwikkeling BASE_WIDE_05

Vijftien procent
Geneesmiddelenontwikkelaars geven gemiddeld rond de 15% van de totale omzet uit aan onderzoek en ontwikkeling. In Nederland vindt relatief weinig eigen R&D plaats, dit gebeurt vaak op internationaal niveau.

Jaarlijkse publicatie
Om de kosten van onderzoek en ontwikkeling zo transparant mogelijk te maken, heeft EFPIA, de Europese koepel van geneesmiddelen, sinds 2016 alle aangesloten Europese geneesmiddelenbedrijven gevraagd deze bedragen te publiceren op hun eigen bedrijfswebsite (klik hier voor deze ‘Disclosure code’ van EFPIA).

De R&D-kosten bestaan uit uitgaven aan niet-klinische studies, klinische studies en prospectieve niet-interventie studies. Deze kosten worden op geaggregeerde basis door elk lid jaarlijks openbaar gemaakt op nationaal niveau.

Aangesloten leden
Via onderstaande links komt u op de betreffende pagina’s van de leden van de Vereniging.

AbbVie B.V.

Allergan B.V.

Almirall B.V.

Amgen B.V.

Astellas Pharma B.V.

AstraZeneca B.V.

Bayer B.V.

Biogen Netherlands B.V.

Boehringer Ingelheim B.V.

Bristol-Myers Squibb B.V.

Celgene B.V.

Chiesi Pharmaceuticals B.V.

CSL Behring

Daiichi Sankyo Nederland B.V.

Dr. Falk Pharma Benelux B.V.

Eisai B.V.

Ferring B.V.

Gedeon Richter Benelux

Gilead Sciences Netherlands B.V.

GlaxoSmithKline B.V. (GSK)

Grünenthal B.V.

Ipsen Farmaceutica B.V.

Janssen en Janssen Biologics B.V.

Lilly Nederland B.V.

Lundbeck B.V.

Medice

Menarini Benelux (divisie Farma Nederland)

Merck B.V.

MSD B.V.

Mundipharma Pharmaceuticals B.V.

Norgine B.V.

Novartis Pharma B.V.

Pfizer B.V.

Roche Nederland B.V.

Sanofi

Servier Nederland Farma B.V.

Shire International Licensing B.V.

Takeda Nederland B.V.

Tramedico B.V.