Corona (COVID-19)

Corona (COVID-19)

Vaccins of geneesmiddelen tegen het coronavirus (COVID-19) zijn er helaas nog niet. Wel zijn er diverse vaccins en geneesmiddelen in ontwikkeling. Geneesmiddelenbedrijven en wetenschappers werken daar met man en macht aan.

Sommige vaccins en geneesmiddelen worden in klinisch onderzoek al aan kleine patiëntgroepen toegediend. Ook enkele bestaande medicijnen lijken enig effect te sorteren, maar er zijn nog veel onzekerheden over de behandeling van dit nieuwe virus. Dit duurt waarschijnlijk nog wel enige tijd. Op de site van het RIVM is veel informatie te vinden. Daar staat ook in welke situaties het verstandig is de huisarts te raadplegen.

 

Informatie uit de geneesmiddelensector

In deze tijd verschijnt er veel nieuws over COVID-19 en de maatregelen die de overheid treft rondom het virus. De situatie heeft impact op ons allemaal en daarom heeft de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) op deze pagina relevante informatie vanuit de geneesmiddelensector gebundeld.

De onzekerheid over de lengte en omvang van de pandemie vormt een uitdaging voor iedereen die betrokken is bij de bestrijding van COVID-19. De VIG is voortdurend in dialoog met haar leden en de autoriteiten. Wij steunen de overheid in haar doelstellingen om eventuele gevolgen voor de kwaliteit van de zorg voor patiënten in Nederland, met inbegrip van toegang tot medicijnen en vaccins, tot een minimum te beperken. Ook werken we samen met onze collega's in de toeleveringsketen om uitdagingen op een pragmatische manier op te pakken, zodat de behoefte van de patiënt centraal blijft staan. Tegelijkertijd zetten de onderzoekers van onze aangesloten bedrijven de zoektocht voort naar diagnostiek, vaccins en behandelingen om de crisis aan te pakken.

We volgen de situatie nauwlettend en voeren een open en constante dialoog met onze leden, overheid en nationale autoriteiten als er nieuwe informatie rondom het virus beschikbaar komt.

Video EFPIA: #WijGevenNietOp in de strijd tegen COVID-19

Nieuwsitems Corona (COVID-19)

 • Takeda Nederland doneert 100.000 euro in strijd tegen corona

  Takeda Nederland heeft een schenking gedaan van 100.000 euro aan de Voedselbank Haarlemmermeer en het Nederlandse Rode Kruis ter ondersteuning van hun strijd tegen het coronavirus.

 • Roche deelt receptuur coronatest

  Roche heeft aangegeven volop te willen helpen en samenwerken met alle partijen. ‘Ik ken Roche als een verantwoordelijk bedrijf. Deze bedrijven staan erg onder druk. Ze zien hun vraag enorm toenemen en moeten ineens hun productie vergroten. Ik ben blij ...

 • Blog Joep Rijnierse: Nood breekt wet

  Een mooi voorbeeld hiervan is een zaak waar ik al jaren voor strijd: het versnellen van de procedures voor klinisch onderzoek naar gen- en celtherapieën. Oftewel de regeling Genetisch Gemanipuleerde Organisme (GGO) en de rol van het ‘GenLoket’. De hele ...

 • Janssen verwacht in september start klinisch onderzoek mogelijk coronavaccin

  Geneesmiddelenbedrijf Janssen verwacht uiterlijk in september te starten met klinisch onderzoek naar een kandidaat-vaccin tegen het coronavirus. De eerste vaccins komen naar verwachting begin 2021 beschikbaar voor gebruik in noodsituaties.

 • VIG over versnelling klinisch onderzoek: ‘Mooie eerste stap’

  ‘Dit is een mooie eerste stap, maar we zijn er nog niet’, zegt Gerard Schouw, directeur Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG). Hij reageert op de spoedregeling om klinisch onderzoek naar corona- vaccins en geneesmiddelen sneller te kunnen start...

 • Gilead verzoekt FDA weesgeneesmiddelstatus in te trekken

  Gilead heeft deze week de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA verzocht de weesgeneesmiddelstatus voor remdesivir in te trekken. Het gaat om een experimenteel middel voor virusinfecties, dat mogelijk iets kan betekenen in de strijd tegen corona.

 • Takeda verwacht spoedig goedkeuring klinische tests behandeling coronavirus

  Dat heeft Julie Kim, voorzitter van het in Zürich gevestigde Takeda-onderdeel dat zicht richt op plasma-afgeleide therapieën, vorige week gezegd in een interview met Bloomberg. Het geneesmiddelenbedrijf zou een voorsprong kunnen hebben omdat het proces ...

 • Telegraaf: ‘Milieuregels verhinderen klinisch onderzoek in ons land’

  Strenge milieuregels maken Nederland onaantrekkelijk voor het testen van een nieuw coronavaccin, schrijft telegraaf.nl woensdag. Het is niet de eerste keer dat hoogstaand medisch onderzoek aan Nederland voorbij gaat, meldt de krant.

 • DCRF buigt zich over impact corona op klinisch onderzoek

  Om de voortgang en kwaliteit van klinisch onderzoek in de toekomst veilig te stellen, heeft de DCRF een COVID-19 kernteam opgericht. Het team inventariseert de huidige knelpunten die optreden bij klinisch onderzoek als gevolg van de coronapandemie.

 • Schouw: ‘Samen met kabinet uitdagingen te lijf’

  Er zijn legio uitdagingen bij geneesmiddelen, zegt Schouw. ‘Momenteel heeft natuurlijk de coronacrisis absolute topprioriteit voor de overheid, bedrijven, wetenschappers en het zorgveld. Wij danken voormalig minister Bruno Bruins voor zijn inzet om dit ...