banner-coronavirus

COVID-19

De COVID-19 pandemie overrompelde de wereld. Op 27 februari 2020 testte de eerste Nederlander positief op dit virus. Nu, ruim een jaar later, hebben vier vaccins en twee medicijnen een voorlopige vergunning kregen van de EMA.

Op deze pagina vind je informatie over corona, de ontwikkeling en productie van vaccins en geneesmiddelen, de inzet van geneesmiddelenbedrijven en hun samenwerkingspartners.

Ontwikkeling vaccins en geneesmiddelen

Geneesmiddelenbedrijven, universiteiten, ziekenhuizen en overheden werken wereldwijd samen aan onderzoek en ontwikkeling van nieuwe vaccins, diagnoses en behandelingen voor COVID-19.

Sinds het uitbreken van de coronapandemie zijn er meer dan 800 geneesmiddelen en vaccins in ontwikkeling tegen COVID-19

Meer dan 800 geneesmiddelen en vaccins in ontwikkeling tegen covid-19.jpg

Geneesmiddelen

Bijna de helft van al het COVID-onderzoek richt zich op een geneesmiddel dat de reactie van het lichaam bij een besmetting kan beïnvloeden. Dit zijn bijvoorbeeld middelen die ontstekingsremmend werken of het immuunsysteem versterken.

Inmiddels zijn er twee geneesmiddelen voor de behandeling van coronapatiënten onder voorwaarde goedgekeurd door de EMA. Beide medicijnen (remdesivir van Gilead en dexamethason van diverse fabrikanten) waren oorspronkelijk goedgekeurd voor andere aandoeningen, maar bleken ook effect te hebben bij de behandeling van patiënten met COVID-19.

Vaccins

Het Europese Medicijnagentschap EMA heeft voorwaardelijke toelating gegeven voor vier vaccins in Europa. Het gaat om de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford en Janssen.

Daarnaast zijn er op dit moment wereldwijd 287 kandidaat-vaccins tegen COVID-19 in ontwikkeling. 102 van deze kandidaat-vaccins worden in klinisch onderzoek al getest op mensen (bron: WHO, dd 1 juni 2021).

Heb je vragen over vaccins? Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Hoe werkt vaccinontwikkeling? MedicijnMonitor 2021, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

Productie vaccins

Een vaccin maken is een langdurig en ingewikkeld proces, met veel controles, dat plaatsvindt in speciaal ingerichte productiefaciliteiten. Normaal gesproken duurt het inrichten van een productieproces voor vaccins zo’n drie tot vier jaar, inclusief tijd die vergunningen kosten. Nu is dat veel sneller gegaan omdat fabrikanten nog voor er goedkeuring was, op eigen risico, zijn begonnen met de inrichting en het opschalen van productiefaciliteiten.

Om tegemoet te komen aan de wereldwijde vraag naar vaccins, schalen vaccinontwikkelaars hun productie maximaal op. Ook worden samenwerkingen aangegaan met andere geneesmiddelenbedrijven en productiepartners. Op dit moment zijn er over de hele wereld 173 fabrieken betrokken bij de productie van vaccins.

De VIG gelooft dat het vrijgeven van patenten niet bijdraagt aan het opschalen van de vaccinproductie. Dit vereist technische knowhow en vaardigheden van vaccinontwikkelaars. Het knelpunt zit bij geschikte productiecapaciteit en exportrestricties. [EFPIA-statement over dwanglicenties]

Klik hier om meer te lezen over de zes fases van het productieproces van een vaccin.

 

Vraag en antwoord over coronavaccins

Vind een antwoord op veelgestelde vragen over coronavaccins

animatie coronavaccin.PNG

Samenwerking

Geneesmiddelenbedrijven werken nauw met elkaar en derde partijen samen aan de ontwikkeling en productie van vaccins tegen COVID-19. Dit loopt uiteen van grote farmaceutische bedrijven, tot speciale dienstverlenende bedrijven en gespecialiseerde transporteurs.

De VIG, haar leden en partners uit de toeleveringsketen zetten zich volop in om er voor te zorgen dat voldoende geneesmiddelen – corona-gerelateerd én niet-corona-gerelateerd - worden geleverd en blijvend beschikbaar zijn voor patiënten. Ook ondersteunen geneesmiddelenbedrijven daar waar mogelijk overheden en gezondheidsinstellingen in de strijd tegen COVID-19, door het leveren van medische apparatuur, beschermende materialen, het beschikbaar stellen van expertise en mensen, en het doneren van geneesmiddelen en giften ter bestrijding van de gevolgen van corona.

 

Veiligheid

Video EFPIA over Veiligheid vaccins

In de media

- Peter Bertens bij Met het oog op morgen
- Rapport Hans Schikan: Vaccins; van productie tot preparedness

 

Meer informatie:

- Mission Impossible – kijkje achter de schermen bij Pfizer (documentaire National Geographic)
- Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG): www.cbg-meb.nl
- RIVM: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/vaccins
- Rijksoverheid: www.coronadashboard.rijksoverheid.nl en www.coronavaccinatie.nl

 

Nieuws

  • VIG zet vraagtekens bij rapport Oxfam Novib over vaccinprijzen

    De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) herkent weinig in het beeld dat Oxfam Novib vandaag schetst in een nieuw rapport over vaccinprijzen. Verder zet de VIG vraagtekens bij de berekeningen van Oxfam Novib.

  • Hoe Nederland een sleutelspeler werd in vaccinontwikkeling

    Sinds de pandemie zijn vaccins het gesprek van de dag, maar vaccinontwikkeling heeft al langer diepe wortels in Nederland. De life sciences-sector heeft hier een rijke historie, met tal van belangrijke spelers op het gebied van vaccinontwikkeling.

Publicatie

2005600_VIG_COVID_nieuws_01