Therapie├źn in onderzoek

Op deze pagina staan enkele van de vele voorbeelden van hoe geneesmiddelenbedrijven zich inzetten op het gebied van opsporing, preventie en behandeling van de COVID-19-uitbraak.

AbbVie werkt wereldwijd met gezondheidsautoriteiten samen om de werkzaamheid van HIV-medicijnen vast te stellen bij de behandeling van COVID-19. AbbVie ondersteunt klinische studies en fundamenteel onderzoek naar lopinavir / ritonavir, in nauwe samenwerking met de Europese gezondheidsautoriteiten en de Amerikaanse Food and Drug Administration, Centers for Disease Control and Prevention, National Institutes of Health en Biomedical Advanced Research and Development Authority om deze inspanningen te coördineren.

Bayer steunt ziekenhuizen in Lombardije met een donatie van een miljoen euro. Het geld is geschonken aan een steunfonds dat de regionale autoriteiten in Lombardije hebben opgezet om te helpen bij de aanschaf van dringend noodzakelijke apparatuur voor intensive care-afdelingen in ziekenhuizen. In de VS heeft Bayer drie miljoen malariatabletten gedoneerd voor mogelijk gebruik tegen het coronavirus. Chloroquine, dat is goedgekeurd voor de behandeling voor malaria, wordt in China getest voor de behandeling van COVID-19. Het middel is momenteel nog niet goedgekeurd voor gebruik in de Verenigde Staten maar werkt aan een noodvergunning.

CSL deelt technische expertise en een donatie aan de Universiteit van Queensland voor een preklinisch ontwikkelingsprogramma voor een vaccin. Daarnaast heeft het bedrijf USD 1 miljoen geschonken aan het Chinese Rode Kruis om de pandemie in het land te bestrijden.

Gilead zet samen met de Chinese gezondheidsautoriteiten klinische proeven op om de doeltreffendheid van een experimenteel antiviraal middel (remdesivir) te testen dat gericht is op de behandeling van ebola en SARS. Lees hier het nieuwsbericht.

GSK en de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) werken samen mee aan de wereldwijde inspanning om een vaccin te ontwikkelen voor het nieuwe coronavirus. GSK stelt zijn adjuvante technologie ter beschikking om de snelle ontwikkeling van kandidaat-vaccins te ondersteunen. Daarbij werkt het bedrijf samen met de Universiteit van Queensland, Australië. GSK kondigde tevens een samenwerking aan met het Chinese biotechbedrijf Clover Biopharmas. In het kader van de samenwerking zal GSK Clover voorzien van haar eigen adjuvante verbindingen die de effectiviteit van vaccins verbeteren.

Janssen Vaccines, onderdeel van Johnson & Johnson, werkt aan de ontwikkeling van een vaccin voor COVID-19. De vestiging van Janssen in Leiden speelt daarbij een centrale rol. Moederbedrijf Johnson & Johnson in samenwerking met het Rega-Instituut voor Medisch Onderzoek, Universiteit van Leuven (België), aan het identificeren van bestaande of nieuwe verbindingen met antivirale activiteit tegen COVID-19 die kunnen helpen bij de behandeling van de huidige uitbraak.

Novartis heeft een aantal gezamenlijke onderzoeksinspanningen bekendgemaakt, zoals de COVID-19 Therapeutics Accelerator, gecoördineerd door de Bill & Melinda Gates Foundation, Wellcome, en Mastercard, en een partnerschap met het Innovative Medicines Initiative (IMI). Novartis stelt verschillende verbindingen uit zijn bibliotheken beschikbaar die geschikt worden geacht voor in-vitro-antivirale tests. Daarnaast doneert het bedrijf tot 130 miljoen doses hydroxychloroquine ter ondersteuning van de wereldwijde COVID-19 pandemische reactie.

Pfizer heeft een voorlopige test afgerond van bepaalde antivirale verbindingen die eerder in ontwikkeling waren en die de replicatie van coronavirussen remden, vergelijkbaar met degene die COVID-19 in gekweekte cellen veroorzaakt. Pfizer werkt samen met een derde partij om deze verbindingen volgens een versnelde tijdlijn te screenen en verwacht de eerste resultaten eind maart. Daarnaast werkt Pfizer samen met het Duitse BioNTech aan de ontwikkeling van een vaccin tegen COVID-19.

Roche kreeg op 5 maart goedkeuring van de Chinese medicijnautoriteiten voor het middel Actemra voor de behandeling van Covid-19-patiënten met longcomplicaties. Roche heeft ter waarde van 2 miljoen dollar aan Actemra aan China geschonken om het land te helpen bij de COVID-19-uitbraak. Het medicijn is sinds 2010 in Europa op de markt voor de behandeling van verschillende soorten artritis.
In de Verenigde Staten heeft de FDA spoedtoestemming (Emergency Use Authorization) gegeven aan Roche voor een test waarmee meer patiënten sneller kunnen worden getest op de aanwezigheid van het coronavirus.

Sanofi werkt samen met de Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA) nieuw COVID-19-vaccin. Er wordt voortgebouwd op de eerdere ontwikkeling van een SARS-vaccinkandidaat met behulp van de recombinant-DNA-technologie van Sanofi. Daarnaast deelt Sanofi met de CEPI zijn ervaring en expertise op het gebied van R&D om vaccinoplossingen te bevorderen.

Takeda werkt aan de ontwikkeling van een medicijn voor de behandeling van patiënten die besmet zijn met het nieuwe coronavirus. Het experimentele medicijn is gebaseerd op antilichamen van herstelde coronapatiënten. Daarnaast werkt Takeda samen met overheidsinstanties en andere farmaceutische bedrijven binnen het Innovative Medicines Initiative (IMI) in Europa aan de ontwikkeling van diagnostiek voor COVID-19 en remmers om toekomstige uitbraken te helpen voorkomen.

Overzicht bijgewerkt tot 25 maart 2020