Standpunt vestigingsklimaat

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen is van mening dat de komst van de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA een uitgelezen kans is om meer geneesmiddelenbedrijven naar Nederland te trekken. Hiervoor is het belangrijk om gezamenlijk het onderzoeks- en ontwikkelklimaat in Nederland te versterken.

VestigingsklimaatBASE_SMALL_52

Op die manier kan de sector beter en sneller geneesmiddelen ontwikkelen voor ziekten waarvan we nu nog de strijd verliezen, zoals Alzheimer en Parkinson.

Versnelde ontwikkeling
Een versnelde ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen levert gezondheidswinst op voor de patiënt. Ook stimuleert het de directe en indirecte werkgelegenheid in Nederland. De toenemende vergrijzing leidt tot andere gezondheidsuitdagingen die moeten worden aangepakt. De ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen moet hierop aansluiten.

Eerder beschikbaar
Wanneer de investeringen in Research & Development (R&D) in Nederland toenemen, komen nieuwe geneesmiddelen eerder beschikbaar tijdens bijvoorbeeld clinical trials. Ook maakt dit het beter benutten van wetenschappelijke kennis op universiteiten mogelijk.

Aantrekkelijk innovatieklimaat
Door een aantrekkelijk vestigings- en innovatieklimaat in Nederland voor de ontwikkeling en productie van nieuwe geneesmiddelen zal het aantal banen bij geneesmiddelenbedrijven in 2025 tot 25.000 groeien. Daardoor zal in diezelfde periode de bijdrage aan de Nederlandse economie met 40% toenemen tot een totaal bedrag van 7,5 miljard euro. Dit stimuleert ook de indirecte werkgelegenheid op de Science Parken waar grote bedrijven samenwerken met startups en kenniscentra. Denk hierbij aan Leiden, Oss en Utrecht.

Pagina vestigingsklimaat