09-05-2023

Buitenland investeert in Nederlandse LSH-sector

Innovatie geneesmiddelen onderzoek laboratorium
Het Invest in Holland netwerk, dat in opdracht van de overheid buitenlandse bedrijven voor Nederland aantrekt, was in 2022 betrokken bij 327 investeringsprojecten van buitenlandse bedrijven in ons land. De top 5 sectoren waarbinnen Invest in Holland in 2022 projecten begeleidde zijn ICT, High Tech Systems & Materials, Life Sciences & Health, Agrifood en Energie.

In de Life science & health sector ging het om 32 projecten. Hierbij ging het om zowel nieuwe vestigingen van buitenlandse bedrijven als uitbreidingsinvesteringen in Nederland.

Impactvolle oplossingen

‘De focus van Invest in Holland lag op het aantrekken en behouden van buitenlandse bedrijven in Nederland die bijdragen aan duurzame economische groei en het versterken van ecosystemen’, zo meldt minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat op donderdag 20 april aan de Tweede Kamer. ‘Overal ter wereld richten bedrijven zich op het ontwikkelen en produceren van impactvolle oplossingen voor de uitdagingen waar we voor staan. Door dit soort bedrijven naar Nederland te halen, maken we slim gebruik van innovaties die elders al bestaan en versterken we onze eigen economie. Vanuit die visie richten wij ons als Invest in Holland partners nog sterker op het vinden, benaderen en begeleiden van die buitenlandse bedrijven die het meest kunnen bijdragen op het gebied van verduurzaming, innovatie en digitalisering.’

Nieuwste technologie

Nederland heeft alles in huis om een aantrekkelijk vestigingsland voor buitenlandse bedrijven te zijn. Dat vind ook Sally McNab, general manager van Bristol Myers Squibb (BMS). ‘Gelegen in het hart van Europa heeft Nederland een uitstekende digitale en fysieke infrastructuur. Ook de hoge kwaliteit van onderzoek en zorg, en de vele internationaal erkende medische experts zijn sterke factoren waardoor BMS koos voor Nederland om de nieuwe CAR-T-celtherapiefaciliteit te bouwen. Leiden is de eerste celtherapiefaciliteit voor BMS in Europa en de vijfde wereldwijd. De vestiging zal beschikken over de nieuwste technologie en productieapparatuur om celtherapie voor patiënten te ontwikkelen.’

Zie ook het nieuwe bidbook voor de LSH-sector dat afgelopen maand is uitgekomen. Het boek biedt een overzicht van wat Nederland te bieden heeft als vestigingsland voor de life sciences & health sector.