10-10-2023

Dag van de Duurzaamheid voor het onderwijs

Bjanssen

Ben Janssen

Universiteit van Maastricht

Dinsdag 10 oktober is de Dag van de Duurzaamheid voor het onderwijs, iets waar Ben Janssen bij de Universiteit van Maastricht dagelijks mee bezig is. Als professor farmacologie geeft hij onderwijs over het juist voorschrijven van medicijnen aan geneeskundestudenten.

Sinds twee jaar combineert hij die lessen met onderwijs over medicijnresten omdat ze in toenemende mate in het oppervlaktewater en drinkwater terechtkomen. Helaas zit duurzaamheid nog onvoldoende in het raamplan van de geneeskunde opleiding. Dat ziet Janssen graag anders. Daarnaast merkt hij dat we nog onvoldoende weten van de milieubelasting van geneesmiddelen.

Veilig voorschrijven

‘Het is nog zoeken naar de feiten, maar ik ben een academicus, dus genereer én deel ik kennis’, zegt Janssen. Hij verzamelt literatuur en maakt nieuwe casussen, die hij met zijn studenten bespreekt. Janssen is blij om te melden dat, in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en een aantal andere universiteiten verspreid over Europa, recent een internationale studiebeurs is verkregen met als centrale vraagstelling: wat moeten dokters weten over veilig voorschrijven? Kunnen milieucriteria daarin meegenomen worden?'

Afweegkader

Precies aan een dergelijk afweegkader wil de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) graag meewerken. Eén standaard om medicijnen met elkaar te kunnen vergelijken op hun impact op het milieu.De GREENER criteria en het PREMIER onderzoek helpen daarbij. Samen werken wetenschappelijke instituten en universiteiten, het Europees Medicijnagentschap, en onderzoekers bij medicijnontwikkelaars aan één methode om naast werkzaamheid en veiligheid, ook duurzaamheid van geneesmiddelen te vergelijken.

Patiënt én milieu helpen

Annelies de Lange, programmamanager duurzaamheid bij de VIG, is enthousiast over de samenwerking. ‘Het is goed om te zien dat partijen de handen ineen slaan om alle data bijeen te brengen. Zo kunnen artsen en apothekers de juiste kennis krijgen over duurzame zorg en daarmee niet alleen hun patiënten, maar ook het milieu optimaal helpen.’

Meer over de Dag van de Duurzaamheid voor het onderwijs

Zie ook: Week van ons Water – 14 tot en met 29 oktober