23-03-2021

‘Nu krijg ik weer de kans om een bijdrage te leveren aan de maatschappij’

WGNO patient Gerardine Willemsen 2
‘Reuma heb je nooit alleen, je krijgt er altijd wel wat bij. Daarom is het zo belangrijk dat geneesmiddelen goed met elkaar in balans zijn’, zegt Gerardine. De voorzitter van de Nationale Vereniging ReumaZorg NL kreeg zelf op haar 46e ontstekingsreuma.

Meer dan twee miljoen mensen in Nederland hebben last van reuma. Dit is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende aandoeningen van gewrichten, spieren, pezen en botten. Tijdens de collecteweek van van 22 tot en met 27 maart, wordt geld opgehaald voor levensveranderend onderzoek en oplossingen voor alle Nederlanders die dagelijks leven met de rem van reuma.

Meer aandoeningen

Gerardine: ‘Er zijn maar weinig mensen die kunnen zeggen dat ze all één reuma hebben. Er komen bijna altijd andere aandoeningen bij. Zo is er bij patiënten met ontstekingsreuma vaak ook sprake van hoge bloeddruk, diabetes of andere problemen. Soms kan dat ook door de wisselwerking van de medicijnen komen. Alles werkt op elkaar in en dat maakt ook dat je vaak heel moe bent.’

Bijdrage leveren

‘Ik ga niet bij de pakken neerzitten, ik ga gewoon door, ook al heb ik soms last van stijfheid of vermoeidheid. Dat hoort er inmiddels al een beetje bij. Ik ben op een bepaald moment gestopt met werken. Nu ben ik actief als vrijwilliger bij de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland. Op die manier kan ik nog wat bijdragen aan de maatschappij. Dat is belangrijk voor mij. En gelukkig kan ik mijn tijd zelf indelen; anders is het niet altijd vol te houden.’

#KansenKrijgen

Onder het motto #KansenKrijgen vertellen patiënten over wat medicijnen of therapieën voor hun ziekte en hun leven betekenen. Miljoenen mensen zouden er niet meer zijn, als er geen onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen was gedaan. En nog veel meer mensen zouden niet kunnen leven zoals ze nu doen. Lees het hele verhaal van Gerardine op de site medicijnenvoormorgen.nl.