23-07-2019

‘Nu krijg ik weer de kans om op mijn lichaam te vertrouwen’

Eric is 35 jaar als hij de diagnose Parkinson krijgt. Hij start met medicijnen die het dopaminetekort aanvullen, later stapt hij over op een pompje. ‘Sindsdien heb ik mijn leven weer terug.’ Eric vertelt hoe het is om te leven met Parkinson.

‘In 2002 merkte ik dat typen niet meer zo makkelijk ging. Aanvankelijk dacht ik aan een muisarm. Een paar maanden later had ik een bruiloft en iedereen ging de dansvloer op. Nou ben ik niet de beste danser van de wereld, maar ik merkte dat het nog houteriger ging dan normaal. Mijn linkerbeen wilde niet meedoen.’ De neuroloog constateert een beginnende vorm van Parkinson.

Fluctueren
‘Die eerste fase deden de medicijnen hun werk. Na de diagnosestelling heb ik nog tien jaar gewerkt bij een groot chemiebedrijf. Maar uiteindelijk ben ik toch uit het arbeidsproces gestapt. Ik merkte dat ik steeds minder energie had en dat ik veel meer ging fluctueren. Soms schoot ik door het dak van overbeweeglijkheid. En vijf minuten later, kon ik weer in de put zitten. De situatie van over- en onderbeweeglijkheid wisselden elkaar in hoog tempo af. Dat is mentaal ook heel zwaar; het put je volledig uit.’

Redding
‘Mijn redding kwam van een pompje dat de dopa in een constante snelheid in gelvorm toedient via een buiksonde, rechtstreeks in de dunne darm. Dichterbij de bestemming kan je niet komen. De hoeveelheid dopa die je over een dag nodig hebt, wordt over 24 uur verdeeld. Je gebruikt dus een vergelijkbare hoeveelheid dopa, maar de wijze waarop het wordt toegediend is veel effectiever.’

#KansenKrijgen
Onder het motto #KansenKrijgen vertellen patiënten over wat medicijnen of therapieën voor hun ziekte en hun leven betekenen. Miljoenen mensen zouden er niet meer zijn, als er geen onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen was gedaan. En nog veel meer mensen zouden niet kunnen leven zoals ze nu doen. Lees het hele verhaal van Eric op de site WeWordenBeter.