18-07-2023

Progressie in strijd tegen alzheimer

Dementie zorg
Twee nieuwe medicijnen tegen Alzheimer trokken de afgelopen weken de aandacht. Eli Lilly vroeg de Amerikaanse autoriteit FDA op 17 juli om goedkeuring voor donanemab. En op 6 juli gaf de FDA goedkeuring aan een lecanemab, een medicijn van Eisai en Biogen. Beide medicijnen zijn gericht op het opruimen van amyloid-eiwitten in de hersenen.

De resultaten van een fase 3 studie van donanemab zijn maandag gepubliceerd in Journal of the American Medical Association (JAMA). Aan deze studie, die zo’n anderhalf jaar duurde, namen 1.736 mensen deel; 876 werden ontvingen placebo en 860 ontvingen donanemab.

Voor het eerst

Eerder deze maand gaf de FDA al goedkeuring aan lecanemab, een medicijn van Eisai en Biogen dat in januari versneld werd toegelaten door de Amerikaanse medicijnautoriteit. In een persbericht schrijft de FDA dat dit het eerste medicijn is dat de klinische achteruitgang vertraagt. Dat gaat verder dan symptoombestrijding, waarvoor al wel geneesmiddelen zijn goedgekeurd.
Eisai en Biogen hebben in januari bij de EMA registratie aangevraagd voor dit medicijn. De Europese medicijnautoriteit neemt hierover waarschijnlijk begin 2024 een besluit.

Leren

De bestrijding van de ziekte van Alzheimer is niet eenvoudig, bleek de afgelopen decennia. Geneesmiddelenbedrijven investeerden tientallen miljarden in onderzoek naar nieuwe medicijnen, maar de resultaten waren steevast teleurstellend. Hoewel hét medicijn tegen alzheimer er dus nog niet is, leren geneesmiddelenbedrijven en wetenschappers wel elk jaar meer over deze ziekte en de bestrijding ervan. Op basis van al die lessen zorgen de twee bovengenoemde medicijnen nu voor het eerst voor voorzichtige hoop.