04-10-2022

Tweede Kamer ontvangt petitie tegen bezuiniging GVS

Petitie Sam Mebius
De Kamercommissie voor VWS nam dinsdagmiddag 4 oktober een petitie in ontvangst van diverse (patiënten)organisaties die oproepen om definitief te stoppen met de geplande bezuiniging op het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).

De petitie volgt op de aankondiging van minister Kuipers vorige week dat de structurele bezuiniging van €140 miljoen op de apotheekgeneesmiddelen slechts met een jaar is uitgesteld.

Diabetes

De petitie werd aangeboden door initiatiefnemer Sam Mebius, een 21-jarige diabetespatiënt die zich grote zorgen maakt over de gevolgen van deze bezuiniging voor de toegankelijkheid van diabetesgeneesmiddelen.
Mebius: ‘In tijden van onbetaalbare energierekeningen en steeds duurdere boodschappen is bijbetalen voor veel mensen geen optie. Dus moeten we overstappen op een oude en goedkopere insuline. De minister noemt de plannen een modernisering, maar wij patiënten gaan terug in de tijd.’

Brede steun

De petitie die Mebius startte om keuzevrijheid te houden voor zijn diabetesgeneesmiddelen werd breed gesteund: in korte tijd volgden ruim 30.000 handtekeningen. Niet alleen van diabetespatiënten, maar ook van patiënten met andere aandoeningen, artsen en apothekers.
Om die reden werd Mebius in de Tweede Kamer geflankeerd door de Parkinsonvereniging, de Schildklier Organisatie Nederland en apothekersverenigingen NApCo en KNMP. Vanuit de Tweede Kamer waren aanwezig: Wieke Paulusma (D66), Hilde Palland (CDA), Liane den Haan (Fractie Den Haan), Mohammed Mohandis (PvdA) en Maarten Hijink (SP).

Uitstel

Vorige week berichtte minister Kuipers de Tweede Kamer dat hij de geplande bezuiniging op het GVS met een jaar uitstelt naar 2024. De petitie-aanbieders hebben weinig vertrouwen dat dit uitstel gaat leiden tot een oplossing voor hun bezwaren. Daarom riepen ze Tweede Kamer dinsdag op om het huidige plan voorgoed naar de prullenbak te verwijzen en de komende jaren werk te maken van een echte modernisering.

Nieuwe weging

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) heeft begrip voor de oproep van de initiatiefnemers.
Directeur Gerard Schouw: ‘Het is goed dat deze brede coalitie haar blijvende zorgen over deze bezuiniging onder de aandacht van de Tweede Kamer brengt. Ook wij gaan ervan uit dat er komende maanden een nieuwe weging zal plaatsvinden van de doelmatigheid van deze bezuiniging.’

Bezuiniging GVS jaar uitgesteld