11-04-2023

Vaccins tegen denque en RS-virus beschikbaar

Shutterstock 1864165381 vaccinatie
Voor het eerst is er in Nederland een vaccin tegen dengue ofwel knokkelkoorts beschikbaar. Ook zijn er nu twee veilige vaccins voor het RS-virus, wereldwijd doodsoorzaak nummer 2 bij baby’s.

Dengue is het snelst verspreidende virus dat wordt overgedragen door muggen en staat in de top-10 van bedreigingen voor de wereldgezondheid. Het virus komt voor in 125 landen, waaronder populaire vakantiebestemming zoals Thailand, Indonesië en het Caribisch gebied. Jaarlijks reizen ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders naar gebieden waar ze dengue kunnen oplopen. ‘Met dit vaccin hopen we nu een nieuwe stap te zetten om voor hen de mogelijk ernstige gevolgen van een dengue-infectie terug te dringen,” aldus Marc Broeren, medisch directeur van Takeda, de producent van het vaccin.

Baby’s

Het RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. Jonge baby’s kunnen ernstig ziek worden na infectie. Wereldwijd is het virus de tweede doodsoorzaak bij baby’s, na malaria. AstraZeneca en Sanofi zijn de producenten van een vaccin voor de baby, dat bescherming biedt tegen het virus. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de Gezondheidsraad gevraagd te adviseren over de eventuele toevoeging van het vaccin aan het Rijksvaccinatieprogramma.

Antilichamen

Afgelopen week werd ook bekend dat een tweede vaccin tegen RS veilig en effectief is bevonden door wetenschappers van onder meer het UMC Utrecht. Het gaat om een vaccin van Pfizer dat wordt toegediend aan de moeder in spé. Dit zorgt ervoor dat de aanstaande moeder antilichamen aanmaakt, die worden doorgegeven aan de baby.

Zie ook het persbericht van Takeda

Doorbraak in strijd tegen RS-virus: 'Ongelooflijk veel ziekenhuisopnames te voorkomen' (nos.nl)