06-06-2023

VIG is back in Boston

BIO2023 Convention Innovatie LSH
Boston kleurt deze week oranje, met een delegatie van 75 Nederlandse deelnemers uit de life Sciences& Health sector. Ziekenhuizen, universiteiten, onderzoeksinstituten, startups en geneesmiddelenbedrijven zijn daar op economische missie, om te laten zien wat deze mooie sector allemaal in huis heeft.

De economische missie naar de BIO Conventie 2023 wordt geleid door de minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens, en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ernst Kuipers.

Impuls

‘De hoop is dat de missie een extra impuls geeft aan economische samenwerking en investeringen op het gebied van biotechnologie tussen Amerikaanse en Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen’, aldus minister Adriaansens. Ze bezocht op de eerste dag de R&D site van geneesmiddelenbedrijf Amgen in Boston.
In dit bezoek stond de samenwerking binnen het farmaceutische ecosysteem centraal, met diverse presentaties van onder meer VIG-voorzitter Marco Frenken en Carolina Correa, general manager van Amgen Nederland. Het bezoek gaf de nodige innovatie inspiratie voor de aanwezigen. ‘What happens in Boston, should continue in The Netherlands’, aldus Correa. 'Patients can't wait.'

Oplossingen voor patiënten

Daarna volgde een roundtable met biotech- koplopers van beide zijden van de Atlantische Oceaan. Gespreksonderwerpen waren de groeiambities van de biotechsector in zowel Boston als Nederland, onze gezamenlijke visie op de toekomst en welke lessen uit het Amerikaanse ecosysteem kunnen worden geïmplementeerd in Nederland, zodat we kunnen blijven groeien en oplossingen kunnen bieden aan patiënten wereldwijd.

Waarom Boston?

Boston is de belangrijkste metropool van de life sciences & health (LSH) industrie. Het is de thuisbasis van meer dan 1.000 biotechnologiebedrijven, variërend van startups tot grote geneesmiddelenbedrijven.
De vele toonaangevende universiteiten in de omgeving geven de regio een groot netwerk van wetenschappers en een enorme pool van talenten. Deze missie biedt Nederlandse deelnemers de mogelijkheid om hun bereik uit te breiden en zich te vestigen in een van 's werelds meest dynamische LSH-ecosystemen.
Samenwerking met deze regio is erg belangrijk voor de groei van de Nederlandse LSH-sector. Om deze reden is hard gewerkt aan het opbouwen van een relatie met verschillende stakeholders in de regio en het ontwikkelen van een programma om de uitwisseling van bedrijven, investeringen, talent en onderzoek te bevorderen. Nederland is het eerste en enige land waarmee Boston een dergelijke samenwerking is aangegaan.

Enorme potentie

De huidige missie richt zich op het versterken van de LSH -sector, een sector met enorme economische en strategische potentie. De LSH sector is met ruim 3.000 bedrijven en meer dan 100.000 werknemers al sterk geworteld in Nederland.
Farmaceutische bedrijven, biotechnologiebedrijven, fabrikanten van medische apparatuur en zorgverleners dragen bij aan de economie, door te investeren in onderzoek en ontwikkeling (R&D), productie, distributie en verkoop van geneesmiddelen, vaccins en nieuwe technologieën.
Deze leiden tot nieuwe behandelingen met betere, soms levensreddende, resultaten voor patiënten.

Bidbook: ‘Welcome to The Netherlands, Europe’s Connected Life Sciences & Health metropolis

Boston als inspiratiebron voor Nederland (bericht over vorige economische missie, 2019)