11-04-2023

Wereld Parkinson Dag in het teken van de nacht

Shutterstock 1424600993 Parkinson Oudere mensen buiten
Elk jaar op 11 april wordt er tijdens de Wereld Parkinson Dag wereldwijd aandacht gevraagd voor de ziekte van Parkinson. Bijna 60.000 mensen in Nederland hebben Parkinson, het is een van de meest voorkomende aandoeningen van het zenuwstelsel. Onder andere AbbVie besteedt op deze dag extra aandacht aan de aandoening en de impact die het heeft op patiënten.

Bij de ziekte van Parkinson speelt een groepje speciale cellen in de hersenen een belangrijke rol. Deze cellen maken de stof dopamine aan. Bij patiënten met de ziekte van Parkinson verdwijnen deze speciale cellen langzaam. Hierdoor ontstaat een tekort aan dopamine, waardoor klachten ontstaan. De klachten kunnen uiteenlopen van beven, trillen, stijfheid of evenwichtsproblemen en problemen met slapen, wisselende stemming en vergeetachtigheid.

Patiëntenplatform

'Maar liefst 70 tot 90% van de mensen met de ziekte van Parkinson heeft slaapproblemen’, aldus Roland Krijger, woordvoerder van AbbVie. ‘De klachten kunnen variëren van piekeren, pijnlijke spierkrampen, vaak moeten plassen, zeer levendig dromen en moeilijk opstaan. Daarom besteedt AbbVie op Wereld Parkinsondag aandacht aan de nacht op haar patiëntenplatform Verdermetparkinson.nl, met een extra pagina in het thema van slaapproblematiek. Op deze pagina zijn tips te vinden voor een betere nachtrust, ervaringen van anderen en een interview met neuro-somnoloog dr. Maartje Louter.

Real-life stand op de Biemond

Ook is Abbvie op 13 en 14 april aanwezig met een real life stand op de Biemond, de tweedaagse nascholing voor neurologen van de Nederlandse Vereniging van Neurologie. Krijger: ‘Om extra aandacht te vragen voor de slaapproblematiek bij Parkinsonpatienten en de impact ervan, hebben we een speciale stand gemaakt waarin de slaapkamer letterlijk in verbinding staat met de spreekkamer. Door middel van looddekens, een koptelefoon met piekergedachtes en een plaswekker ervaart de neuroloog hoe het is om met deze vervelende klachten te leven.' Later dit jaar, in oktober, organiseert AbbVie een slaapsymposium.

Tekort aan dopamine

Er is (nog) geen medicijn dat de ziekte van Parkinson geneest. Behandeling bestaat uit het verminderen van verschijnselen die het gevolg zijn van het tekort aan dopamine. Dopamine is een zogenoemde neurotransmitter, een stof die signalen doorgeeft aan andere hersencellen. Het zorgt ervoor dat bewegingen soepel en gecoördineerd verlopen. Het heeft ook een effect op slaap en stemming en kan ook andere taken beïnvloeden, zoals de werking van de maag en darmen.