Peter Bertens
11-01-2025

Het veelkoppig monster te lijf: medicatieproductie in Europa

Peter Bertens, strategisch adviseur Innovatie bij de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, gaat met gastredacteur Wen Xin van der Linden in gesprek over het tegengaan van medicatietekorten in Europa. Het interview verscheen op 11 januari op het platform Redpers.nl.

Scroll om meer te ontdekken
Vaker naar de apotheek moeten om je medicatie te halen, vaker van merk moeten wisselen of bijbetalen omdat je een geïmporteerd alternatief krijgt. Het zijn gevolgen van de medicatietekorten waar het in het eerste deel van dit tweeluik over ging. In dit tweede deel komt ook Peter Bertens aan het woord, strategisch adviseur Innovatie bij de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. In die functie houdt hij zich bezig met hoe er meer geneesmiddelenproductie in Nederland en Europa zou kunnen plaatsvinden.

 

Europa kampt al jaren met medicatietekorten, en volgens Bertens is dit probleem niet eenvoudig op te lossen. “We hebben hier te maken met een veelkoppig monster,” stelt hij. De afhankelijkheid van productie in Azië maakt Europa kwetsbaar. “Als een fabriek in India of China stilvalt, merken wij dat meteen.”

Een belangrijke oorzaak van de tekorten is volgens Bertens de lage prijzen van medicijnen in Europa. “Waarom zou een fabrikant hier produceren als het elders veel winstgevender is?” Dit leidt ertoe dat farmaceutische bedrijven hun productie verplaatsen naar landen waar de kosten lager zijn, met alle risico’s van dien. “Zodra er ergens in de keten iets misgaat, ontstaat er direct een tekort.”

Om dit probleem aan te pakken, pleit Bertens voor strategische productie binnen Europa. “We moeten kritische medicijnen hier zelf maken, ook als dat duurder is.” Hij wijst op initiatieven om productie terug te halen, maar benadrukt dat dit tijd kost. “Je zet niet van de ene op de andere dag een fabriek neer.”

Naast productieproblemen wijst Bertens op logistieke uitdagingen. “Medicijnen moeten niet alleen gemaakt, maar ook vervoerd en opgeslagen worden. Een verstoring in de distributieketen kan net zo goed een tekort veroorzaken.” De coronapandemie heeft volgens hem laten zien hoe kwetsbaar het systeem is.

Bertens ziet samenwerking als de sleutel tot een duurzame oplossing. “Overheden, fabrikanten en zorgverzekeraars moeten samen optrekken.” Hij pleit voor Europese coördinatie en minder focus op de laagste prijs. “Goedkope medicijnen zijn mooi, maar niet als ze er straks helemaal niet meer zijn.”

Hoewel hij erkent dat er geen snelle oplossing is, is Bertens voorzichtig optimistisch. “Als we nu de juiste keuzes maken, kunnen we over een paar jaar een veel robuuster systeem hebben.”

Lees verder

Het hele interview met Peter Bertens lees je op de website van Redpers.