Carla Vos, algemeen directeur van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), trapte het werkbezoek af met een presentatie over de sterke verankering van de sector in ons land. ‘In de afgelopen dertig jaar zijn er uiteenlopende geneesmiddelen in Nederland ontwikkeld die patiënten over de hele wereld bereiken’, lichtte Vos toe (bekijk de infographic).
Daarnaast kreeg de minister inzicht in het proces van de ontwikkeling tot aan de vergoeding van geneesmiddelen. Ook een aantal belangrijke gezamenlijke uitdagingen kwam daarbij aan bod, zoals de noodzaak om met alle betrokkenen partijen te komen tot een beter en sneller toelatingssysteem voor innovatieve geneesmiddelen.
J&J heeft in Nederland ruim 4.500 medewerkers en in zes provincies vestigingen met productiefaciliteiten en laboratoria. Op het Leiden Bio Science Park produceert J&J voor de hele wereld. De activiteiten van J&J in Nederland omvatten de volledige cyclus van een geneesmiddel: van R&D en productie tot aan kwaliteitscontrole en distributie tot aan de patiënt.
Erik Holl, algemeen directeur van J&J Innovative Medicine Nederland: ‘Onze innovaties maken het verschil voor patiënten, en hebben daarnaast een bijzondere, positieve impact op de zorg en de maatschappij. Biotechnologie speelt hierin een cruciale rol. Samenwerking is essentieel om innovaties beter en sneller beschikbaar te maken voor Nederlandse patiënten.’ De minister kreeg bij J&J ook een rondleiding door de laboratoria voor kwaliteitscontroles om met eigen ogen te zien hoe de veiligheid en effectiviteit van geneesmiddelen worden gegarandeerd.
De minister en haar gezelschap stapten vervolgens op de fiets. Onder leiding van Esther Peters, directeur van het Leiden Bio Science Park, kreeg de minister een rondleiding over het park. Peters legde uit dat het Leiden Bio Science Park een uniek ecosysteem is, waarin startups, bedrijven, ziekenhuis en onderwijsinstellingen elkaar versterken. ‘Op het Leiden Bio Science Park zien we ook dat R&D en productie steeds meer samenkomen, een belangrijke ontwikkeling om ook de Nederlandse strategische autonomie te versterken’.
Het werkbezoek sloot af met een rondleiding bij Bristol Myers Squibb (BMS). BMS legt in Leiden de laatste hand aan een hypermoderne CAR-T-productiefaciliteit. ‘CAR-T zijn de nieuwste generatie geneesmiddelen tegen kanker. Deze behandelingen zijn erop gericht het eigen afweersysteem zodanig af te richten dat het kankercellen en niet de gezonde cellen aanvalt’, legde Marjolein Pompen – Director Market Access bij BMS – uit. ‘In Leiden produceren we straks op één plek CAR-T-behandelingen volgens de hoogste EMA-kwaliteitseisen voor patiënten uit heel Europa. Dat levert enorme schaalvoordelen op.’
Uit welke stappen bestaat het bewerkingsproces van de cellen van afname bij de patiënt tot aan het eindproduct? Welke route leggen de cellen van de patiënt af? En hoe komen de cellen in de productiefaciliteit aan? Dat en meer ontdekte de minister tijdens de rondleiding. Ook de complexe kwaliteitscontroles in verschillende laboratoria-omgevingen kwamen uitgebreid aan bod.
VIG-voorzitter Mark Kramer sloot het werkbezoek af met een dankwoord aan de minister voor haar komst naar Leiden en haar oprechte interesse in de innovatieve geneesmiddelensector. ‘We willen als sector graag een constructieve bijdrage leveren aan een toekomstbestendig stelsel voor geneesmiddelentoelating en -vergoeding en hopen dat de sector die rol ook gegund wordt door de betrokken partijen. We kijken uit naar een voortzetting van de goede samenwerking, in het belang van alle patiënten in Nederland.’
fotograaf: Wiebe Kiestra
Fietstocht over het Leiden Bio Science Park met toelichting van Esther Peters, directeur van het park